/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +1
    Lozan'da gizli maddeler var mıydı varsa nelerdi? Türkiye süper güç mü olacak? Ekmek arası bor yiyebilecek miyiz?

    Evet yıllardır bu sorunun cevabını bekledim.2023 yaklaştıkça hükümetten Lozan'ın zafer olmadığına dair veya buna benzer Lozan aleyhine açıklama bekledim tabii bu zamanlar insanlar Lozan'ın gizli maddeleri olabileceğini düşünmüyorlardı.Ta ki Eylül 2016da Cumhurbaşkanı Erdoğan durup dururken Lozan hakkında konuşana kadar. Beklediğim şey hem gerçek olmuştu hem de herkes Lozan'ın gizli maddeleri olup olmadığına dair fikirleri konuşmaya duymaya başlamıştı. Peki ben neden Lozan'ın gizli maddeleri olduğunu düşünüyorum?

    -ismet inönü Lozanda çok taviz vermiş Batum, Musul,Hatay, Kerkük,Ege adaları, Kıbrıs,Rodos, Süleymaniye sınırlarımız dışında kalmıştı. 17. ve 22. maddelerle Mısır, Libya ve Sudan daki bütün haklarından vazgeçmişti
    -Atatürk'ün halifelikten vazgeçmemesi, hilafet bayrağını mecburiyetten ufak değiştirerek hilafet bayrağını Türkiye bayrağı yapması ve Osmanlı hanedanlığının hilafeti tehdir amaçlı kullanması ihtimaline rağmen hilafeti kaldırmayıp meclis tarafından halifeyi değiştirmesi bunun en büyük örnekleriydi. Ancak Lozan halifelik kaldırılana kadar imzalanmadı ve halifeliğin kaldırılacağını haftalar öncesinden imzacı devletlerin bildiği şu anda bilinen bir gerçek. Yani halifeliğin kaldırılmasının Lozanın gizli bir maddesi olması muhtemel.Bu kadar şeyden vazgeçmek mantıklı gözükmüyordu.
    -Lozan görüşmelerine giden ismet inönü'nün yanında giden Dr.Rıza Nur:
    « Lozan, Türk zaferinin bedeli değildir. Ekgibtir, noksandır, kusurludur. Oluk gibi akan Türk kanı ve zafere bağlanan Türk ümidinin karşılığı olmamıştır. ismet'e beş on defa söyledim: "Bu muahedeyi yaptık. Bunda türlü gayeler vardır. Muahedenin tatbikatının bu gayelere doğru fiilen yürütülebilmesi için "muahedenin tatbikatı komisyonu" diye bir komisyon yap. Bir de bu gayeleri gizli olarak yazalım, bu komisyona ver. Başvekil idi, yapardı, yapmadı. Halbuki bir yıl sonra Yunanistan buna benzer bir heyet yaptı. » demiştir.
    Rıza Nur eserlerinde ayrıca, Lozan'daki heyetle birlikte iken Atatürk ve ismet inönü arasında -kendisi de heyette olduğu halde içeriğini bilmediği- çok gizli telgraf yazışmaları olduğunu, bunların Türkiye'nin Lozan'daki bazı önemli kayıplarını ve Lozan'ın gizli kalmış yönlerini de açıklayabileceğini öne sürdü. Fakat iddialarını ispatlayamadı.

    Yani Rıza Nur direk Lozanın imzacılarından olmasına rağmen bazı maddeleri bilmediğini Atatürk ile inönünün gizlice telgraflaştığını söylemiştir.

    Şimdi gelelim gündeme gelmesine bir şey gündeme geliyorsa o konu ile ilgili kamuoyu oluşturulmaya çalışılır. Yıllarca bu günü bekledim Eylül 2016 da gerçek oldu.Tam 7 sene sonra 2023.Yani Lozanın kötü olduğunu ikna etmek için 7 sene Lozanın gizli maddelerine ortam hazırlanıyor.

    Peki gelelim tespitime Şimdi ne referandumu var Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Aslında bunun için kamuoyu çok önceden beri hazırlanıyor.Bu sistemin ilk aşaması neydi Cumhurbaşkanı ile halk arasından meclisin çıkıp direk Cumhurbaşkanının Halkı temsil etmesi gerekiyordu. Peki biz bunun referandumunu ne zaman yaptık? Cumhurbaşkanını meclisin değil halkın seçeceğini biz ne zaman oyladık 2010 referandumunda. Kaç sene sonra Asıl hedeflenen sistemi oyluyoruz 7 sene sonra tam 7 yine 7.

    Bu 2 benzerlik 2023ün gizli maddelerine ortam hazırlandığını gösteriyor tıpkı Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine hazırlandığı gibi.

    Peki Türkiye süper güç olacak mı bu maddeler neler ekmek arası bor?
    Tabii ki gizli maddeleri Lozana katılan Dr. Rıza Nur bile bilmiyorken bizim bilmemiz imkansız. Süper güç olmak ve bor söylenti ve gerçek dışı.Bu maddelerin ne olabileceğini oradaki birisi bilmiyorken bizim Hüseyin Ağanın bilmesi vatandaşın bilmesi tabii ki mantıksız

    Not:ismet inönü Lozan hakkında yıllar sonra verdiği demeçte Musul Kerkük Süleymaniye için "ingilizlerin istediğini hallettim, yani verdim tavizi orada" demişti.

    Edit:
    Özet:
    Lozan'ın gündeme gelmesi 2023 gizli maddeleri için kamuoyu oluşturulma çabası 2016 Cumhurbaşkanının durup dururken bunu gündeme getirmesi-2023 7 sene.

    Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ortam oluşturan 2010 referandumunda Cumhurbaşkanı ile halk arasından meclisin çıkartılıp halkın başkannı seçmesinin oylandığı referandum 2010-Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin oylanması 2017 7 sene.
    ···
   tümünü göster