/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 26.
    +5
    18 yaş ve 600 milletvekili konusundan dolayı hayır.

    "18 yaşında çocuk ne anlar ülke yönetiminden?" demiyorum.

    18 yaşında kimlerin çocuğu milletvekili seçilebilir? Düşünün lise mezunu adam, ayda 24 bin TL maaş alacak, kendisine özel şoför tahsis edilecek, telefon faturalarını bile devlet ödeyecek (telefon faturası deyip geçmeyin, Elif Doğan Türkmen günlerce konuşuldu, onunki kadar olmasa da yüksek faturalar çok). Erkekler askerlikten de muaf olacakmış (Cumhurbaşkanı "parlamentoda geçen süreyi askerlikten sayarız olur biter" diyor, bir de polislerle mukayese yapıyor. Polis dediğiniz adam zaten asker gibi, ya vekiller öyle mi?)

    18'inde meclise giren 2 yıl vekillik yapınca milletvekilliğinden emekli olabilecek. Cumhurbaşkanı 65 yaşından önce emekli olamayacaklar diyor; öyle bile olsa 65 yaşında da emekli olmasınlar. Hatta ne kadar doğru bilmiyorum, 2 yıldan sonra emekli maaşının %45'ini almaya başlayabilecekleri şeklinde bir yorum vardı; 8500 TL'nin %45'i 3825 TL eder ki vekillik bittikten sonra Türkiye şartlarında çalışmadan alınacak bu para hiç de az değildir.

    Milletvekilliğinden emekli olunmasına halk başta ne kadar karşı çıktı, kimse de bunu referanduma zütürüp halka sormadı. Fakat şu anda başkanlık sistemi ile alakası olmadığı hâlde 18 yaşla 600 milletvekili konusu halka oylatılmış olacak. Anayasa değişikliği paketi "buna evet, şuna hayır" şeklinde oylanmayacağı için arada bunu da kaynattırmak niyetindeler.

    Bu iş "halk oylaması" ile kabul edildikten sonra, yarın bir gün halk buna itiraz etmek isterse "bakın biz bunu halka zütürdük % şu kadar evet çıktı" diyebilirler.

    Ayrıca Cumhurbaşkanının damadı milletvekili + bakan olabiliyorsa yarın bir gün bu 18 yaşında seçilme ile kimlerin çocukları meclise sokulabilir, bakan yapılabilir?

    Düzenleme: 2017 rakamlarına göre milletvekili maaşı 26.620 TL, milletvekili emekli maaşı 9.594 TL imiş. Bu durumda emekli maaşının %45'i de 4.317 TL 30 kuruş eder.
    ···
   tümünü göster