/i/Devlet

  1. 1.
    +31 -2
    edit: Sözlükteki son yazımdır. Sonuçlardan dolayı üzüntülüyüm ama saygılıyım ancak seçim sonucu kazanan tarafın ülkeyi ötekileştirmesine ana bacı sövüyorum. Bu sözlüğün satılmış kurucusu ve moderatörlerinin anasına kanırtıyım. Eski sözlük halkına ve beni tanıyanlara elveda. Artık hiç kitaplardan kafamı kaldırmayacağıma, bilinçleneceğime, değerlerime saygı duyacağıma yemin ederim. Sizin gibi paraya tamah etmeyecğime yemin ederim.

    Atatürk, Türk Milleti’nin bağımsız olarak yaşamasına inanıyordu ve bunun ilk adımı olarak Samsun’a çıktı. Atatürk, Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nın temellerini atmıştır.
    Bu dönemde Osmanlı Devleti çok kötü durumdaydı. Ordu zedelenmiş, silahlarına el konulmuş, ağır ateşkesler imzalanmış ve yurdun dört bir yanından Osmanlı’nın yıkılması için çalışmalar başlamıştı. Bu arada yurtseverler kendi aralarında birleşip örgütlendiler. Bir süre sonra itilaf devletlerinin emriyle yunan askerlerinin geleceği duyuldu fakat beklenenden önce geldiler. Alınan kararlar uygulanamadı. Bu arada Atatürk halk içinde ulusal örgütlenmesinin olmasını istedi. Bu emir üzerine yurdun her yerinde protesto ve gösteriler yapıldı. Bunun amacı halkı duyarlı hale getirmek ve dikkatini çekmekti. Bundan 5 gün sonra Atatürk harbiye nazırı tarafından çağırıldı.
    Bunun üzerine Mustafa Kemal, şifreli olarak sivil ve askeri makamlara kongreye çağrı genelgesini gönderdi. Bundan başka, istanbul’da bulunan bazı kişilere ulaştırıldı. Atatürk’ün yazdırdığı Amasya genelgesinde, bağımsızlığın tehlike olduğu ve acil bir kurulun toplanması gerektiği bildiriliyordu.
    Bir hafta sonra 3 Temmuz 1919 tarihinde Erzurum’a gelen M. Kemal, 23 Temmuz 1919 yılında açılan Erzurum Kongresi’nde başkanlığa seçildi. Erzurum kongresinde alınan kararlar yurdun parçalanamayacağı ve toprakların yabancılara karşı korunulacağını içermektedir.
    Erzurum Kongresi 14 gün sürdü. Mustafa Kemal 25 Ağustos’ta Erzurum’dan ayrıldı ve Sivas’a doğru yola çıktı. Sivas’ta bir kongre düzenlendi. Kongrede alınan kararlar Erzurum Kongresi’nde alınan kararların genişletilmiş haliydi.
    Kongrenin kapanması ile yurtta bütünlüğü sağlamayı başaran Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, yeni çalışmalardalarda bulunarak Meclisi açmak için hazırlıkları sürdürüyorlardı.
    23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi açıldı ve 2 Mayıs 1920 günü Bakanlar Kurulu kuruldu. Bundan sonra her şeyden üstün bir Meclis vardı. Artık Anadolu buradan yönetilecekti. Başkentin yasa önerisi ile Ankara seçilmesi ve çıkan ayaklanmalar karşısında istiklal Mahkemelerinin kurulması Meclisten çıkan ilk önemli kararlardı.

    Silik atarsanız sevinirim.
    ···
   tümünü göster