/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +4 -1
    Sovyet gizli belgelerine (Bazı gizliyse nasıl biliyorlar len mq diyecekler demeden önce Sovyetler dağıldıktan sonra tüm belgeler Rusya tarafından açıklanmıştır) göre Atatürk, Cumhuriyet Bayramı’nda kendisini kutlamayan Sovyet diktatör Stalin’e ateş püskürdü. Bunu ortaya çıkaran ise Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural oldu. Tural dünkü anma törenlerinde tarihçi bir dostu tarafından Sovyet Gizli Arşivi’nden alınmış bir belgede Atatürk’ün, Stalin’e meydan okuduğunun yazdığını söyledi. 4 sayfalık gizli belgede yer alan ve Rus Büyükelçiliği’ndeki davette geçen diyalog özetle şöyle:

    Atatürk, Cumhuriyet Bayramı’nda kendisini niçin Stalin’in kutlamadığını sert bir şekilde sorunca, Sovyet Büyükelçisi, ’Sizi, bizim Cumhurbaşkanı kutladı’ cevabını veriyor. Atatürk ’Sizin Önderiniz kimdir?’ diye soruyor. Büyükelçi Karahan ’Stalin’ diyor. Atatürk bu cevap üzerine ’Öyle ise, ben ülkemin, hem Cumhurbaşkanı hem de önderiyim. Kalinin değil, bana kutlama mesajını Stalin göndermeliydi’ diyor. Büyükelçi Karahan, Atatürk’ün Stalin’i kendisinin doğrudan aramasını söylüyor. Atatürk bunun üzerine ’Niçin ben ilk adımı atayım?’ dedikten sonra şu cümleleri söylüyor: ’Ben bunu ancak eşit şartlarda yapabilirim. Eğer beni kabul ettiklerini hissediyorsam yapabilirim. Başka türlü işlerime ’evet’ diyemem. Sizin güçlü ve mekanize edilmiş ordunuz olduğunu biliyorum, fakat ondan korkmuyorum. Benim arkamda 18 milyon halkım var. Benim emretmem yeterlidir, halkım ardımdan nereye gidersem gelir. Ben çok zarar verebilirim, elbette bunu hiçbir zaman yapmam, çünkü benim sözüm, benim dostluğum gibi kutsaldır.’

    Stalin: Dostumuz Atatürk

    Bu tartışmalı konu Stalin’e yansıtılınca olanlara ilişkin rapor istiyor. Stalin beşinci sayfa üzerine bir not yazıyor: ’Dostumuz Atatürk’ün sözleri dikkatle/ilgiyle okunsun.’ O tarihlerde dünyanın yüreğini hoplatan Stalin’in Atatürk konusunda daima dikkatli olduğu, o ölünceye kadar Türkiye üzerinde açıktan söz etmediği bu ifadeden de bir kez daha anlaşılmıştır.
    ···
   tümünü göster