/i/Tespit

  1. 76.
    +2
    amk şu vaziyette imkanı olan bir insan niye yurt dışına gitmesin ki?

    bak panpa, şu ülkede en iyilerden sayılabilecek üniversitelerde okudum. itü elektronikte okudum, sonra bırakıp bilkent siyaset bilimini burslu kazandım. bir buçuk senedir çalışıyorum. bir süre tbmm'de bile çalıştım. amk'un insanları sırf torpille bir yerlere gelmişler. bu insanlarla iş yapmak mümkün olabilir mi sence?

    bu ülkede akılla bir yerlere gelmek mümkün değil. gibindirik bir memurluk için bile bir yığın torpil istiyorlar. sana biçilen yaşam, ortalama bir işte hiç bir tak yapmadan hiç bir şekilde düzeni sorgulamadan koyun gibi yaşaman. düzgün bir kız bulduysan evlen, çoluk çocuğa karış, sonra geçim kaygısıyla rutin, bomtak bir hayat yaşa. az biraz maceraperest olsan ya da birazcık hayallerin olsa hemen sana dedikleri şey, "kaç lira mayış alıyon evladım". memleketin ilimden irfandan anladığı bu. ya onlara benzeyeceksin, ya da onların gözünde düşman olacaksın.

    bu ülke sittin sene adam olamaz. göreceksiniz bunu. daha hala insanlar geçmişte yaşıyor. osmanlı şöyle güçlüymüş de bilmem ne. osmanlı güçlüydü de sana mı güçlüydü amın evladı? köydeki vatandaş (ki o zamanlar nüfusun yüzde 80i falan bu kısımdaydı) hala eski çağlarda yaşayan atalarından farksız bir şekilde, sefalet içinde yaşıyordu. karnını doyurabilmekti tek amaçları. zamanda yolculuk mümkün olsa da ecdad ecdad diye dolaşanları bir haftalığına o günlerin bir köyüne zütürsen iki gün dayanamazlar, üçüncü günde geri bugüne dönerler amk.

    gidin imkanınız varsa yurt dışında yaşayın. orada adam gibi bir iş bulmaya çalışın. master için gidin, doktora için gidin. oraya gidip bizim gurbetçiler gibi mal mal işlerle de uğraşmayın amk. sonra dönmek isterseniz yine dönün. bir şey kaybetmiş olmazsınız. bu ülke çoktan taka battı ve bunun sebebi de insanlarının çok taktan olması. kalmak isteyen yine kalsın tabi, onlara bir sözümüz yok.
    ···
    1. 1.
      0
      Panpa tamamen haklısın, bu sorunların ben de farkındayım ve bu sorunların çözümünü de ülkeden kaçmakta değil, ülkede bunlara karşı mücadele etmekte buluyorum. Eğer atalarımız, senin benim dedem, nenem de bizim gibi düşünüp hiç mücadele etmeseydi sağa sola kaçsaydı bu yurdu nerden, nasıl bulabilirdik? Bize düşen görev; ülkemizi bu kötü durumlarda terk etmek değil, atalarımızın emanetine sahip çıkmaktadır.
      ···
    2. 2.
      0
      panpa iyi de neyle mücadele ediyorsun? toplumu değiştirmekten bahsediyorsun, eninde sonunda bu toplumun bir parçası olduğun müddetçe ya bu topluma benzeyeceksin ya da onlar tarafından dışlanacaksın. söylediğim şey bu.
      memur oldun mesela. her işi hakkını vererek yapmak istiyorsun. senin işini iyi bir şekilde yapman için diğerlerinin de işlerini tastamam yapmaları lazım. sen iş yapmak istemeyen adama işini yaptırmak ne kadar zordur bilir misin? adamla aynı mertebedeysen veya daha aşağı bir mertebedeysen zaten onu unut. hayatta işi yaptıramazsın. "sen ne hakla bana emir veriyorsun" der biter orada iş. adamın üstü olduğunu düşünelim. torpili sağlam birine çattığın anda, ki eninde sonunda çatarsın, adam senin kuyunu kazdırır. şu sistemde memur olacaksan tek yolu diğer memurlarla ve torpili iyi yerden olanlarla iyi ilişkiler kurmak, gerekirse onlara yalakalık yapmak, çıkıntılık yapmamak. bunları yaptığın zaman da onlardan bir farkın kalmıyor zaten. bu toplum bugün düzelmeyi kafasına koysa bunu başarabilmemiz en az 40-50 yıl alır. basit bir şey değil toplumsal dönüşüm. ne demek istediğini anlıyorum, ben de senin gibi düşünüyordum ama zamanla fark ettim ki toplumu değiştirebilmek için toplumun tepesine gelebilmek gerekiyor. zenginlik, siyasi güç, şan şöhret. bunların hiç birisi bende olmadığına göre ya bu toplumun bir parçası olucam, ya da bana hayalimdeki bir hayatı yaşayabilmeme olanak sağlayacak bir ülkeye gidicem. benim ilgilendiğim alanlarla bu ülkede ilgilenilmiyor. o zaman bunları yapabileceğim bir ülkeye gitmeye çalışmak en mantıklı çözüm oluyor işte. bunu ülkeme kin ve nefret besleyerek söylemiyorum. ülkemi seviyorum ama bu ülkenin üzerinde yaşayan insanlar sahip oldukları şeylerin kıymetini bilmeyen, akla ve bilime önem vermeyen, dünyayı anlamakla ilgilenmeyen yavşaklar. daha fazla karı kız gibebilmekten başka, daha fazla para kazanmaktan başka bir vizyonu olmayan insanlar. üniversiteler bile artık bu tiplerin egemenliği altında. adam sırf kendisi doçent olmuş diye seni ezikleyebileceğini düşünüyor. amk'un pekekenti hayatı boyunca iki tane gibindirik makale yayımlamış sırf bundan ötürü kendini bir tak zannedebiliyor. çoğunluk böyle düşününce eğer elinde bir güç yoksa bunu değiştirebilmen mümkün değil. kimse de senin sözünü dinlemez, kendi kendine konuştuğunla kalırsın. mesele burada. neyse çok uzun yazdım amk. ben bile okumam bunu.
      Tümünü Göster
      ···
   tümünü göster