/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +14 -3
    Son zamanlarda sözlükte solcu yazarların artması üzerine böyle bir başlık açma kararı aldım. Bu başlıkta Türkiye solunda efsaneleşmiş olayları fotoğraflarıyla birlikle küçük bilgiler dahilinde sizlere sunacağım. Öğrenmekten zarar gelmez beyler. Başlık sürekli güncellenecektir rez alabilirsiniz.
    Edit:Çalıntı diyen arkadaşlar çıkıp nereden çalıntı yaptığımı göstersin başlığı silicem. Bütün bilgileri ve fotoğrafları kendim ekliyorum kaç saat şu başlıkla uğraştım amk.



    1968 istanbul Üniversitesi işgali



    Deniz Gezmiş ve Kemal Bingöllü liderliğinde örgütlendirilmiş olan üniversite eylemidir. Öğrenciler, eğitimin modern ülkelere nazaran ilkel ve gerici olduğunu savunup üniversiteyi tam 3 hafta boyunca işgale kapatmışlardır. işgal sonunda üniversite yönetimi öğrencilerin taleplerini yerine getireceklerini söyledi ve Deniz Gezmiş okuldan ihraç edildi.





    6. Filo Eylemlerinde Denize Atılan ABD Askerleri



    Amerikan 6. Filosu istanbula gidip gelmeye başlamış, iktidar emperyalist askerler için genelevlerden kadınlar ayarlayıp ücretsiz alkol sunuyordu. Bunun üzerine Deniz Gezmişin önderliğinde ki üniversite öğrencileri altıncı filonun geleceği istanbul limanına büyük bir yürüyüş düzenleyerek Taksim tarafından koşarak bir anda alana girmiş, ABD askerlerini taş ve sopalarla (hatta bazılarını kendi sırtlarından aldıkları golf sopalarıyla) dövüp denize atmışlardır. Yaşanan olayları polis ve jandarma güçleri engelleyememiştir.





    ODTÜ Stadına Devrim Yazılması



    68 yılında Hüseyin inan, Taylan Özgür, Arparslan Özdoğan ve Mustafa Yalçıner'in sabaha kadar uğraşarak yazdıkları yazı. Daha sonra tekrar yazılmış ve talaş, zift karışımı ile yakılmıştır ki çıkmamasının nedeni böyle rivayet edilir. Yazı rektörlük tarafından bir çok kez çıkarılmaya çalışılsa da çıkartılamamıştır. Yazıyı yazan Taylan Özgür 69’da, Alpaslan Özdoğan 71’de öldürülmüştür. Hüseyin inan ise 72’de idam edilmiştir.





    Samsun'dan Ankara'ya Mustafa Kemal Yürüyüşü



    Deniz Gezmişin yine başı çektiği ve örgütlediği eylemlerden biridir. 7 Farklı örgütün katılımıyla büyük bir kalabalık, Mustafa Kemal'in bağımsızlık idealinin sarsıldığını iddia ederek Samsundan Ankara'ya Anıtkabire doğru yürümek için yola çıkmış fakat çok kalabalık bir polis duvarı ile karşılaşmıştır. Polisin bahanesi Cuma namazından çıkanların yürüyüşe saldırabileceği olmuştur, çıkan olaylar sonucu 24 kişi tutuklanmıştır.





    Taksim AKM işgali



    Bu sefer yakın tarihten bir örnek vermek istedim. Gezi Direnişinde AKM, ilk olarak Türkiye Komünist Partili gençlerce basılıp çatısına çıkılmış ve TKP'nin sloganı olan Boyun Eğme yazılı pankart asılmıştır. Daha sonra alandaki diğer sol örgütlerde binaya girip kendi pankartlarını çatıya asınca ortaya unutulmayacak bir manzara çıkmıştır.


    ···
   tümünü göster