/i/Tespit

  1. 1.
    +17 -55
    artık konuşulması gereken bir konu.

    efendim o zaman nasıl milli mücadeleyi gerçekleştirdi, halkı arkasında topladı diyeceklerdir. çok basit, padişahın yazıp eline verip gönderdiği ferman ile. atatürk'ü direniş lideri olarak atamış ve anadoluya göndermiştir. halk da diğer komutanlar da bu yüzden kendisine teveccüh göstermiştir. yoksa kazım karabekir, fevzi çakmak gibi paşalar dururken mustafa kemal'in arkasından gidecek halk bulmak biraz zordur.

    sevilmediğini şuradan da anlıyoruz, hiç karşısına rakip olarak birisinin çıkmasına müsaade etmemiştir. girdiği tek demokratik seçim olan meclis başkanlığını ise sadece 1 oy farkla kazanabilmiştir. daha halk kendisine karşı o kadar da önyargılı değilken üstelik. cumhuriyet ilan edileceği zaman çoğu muhalif vekilin şehir dışında olduğu zaman kollanmış, diğer muhalif vekillerin kapısına da meclise gelemesinler diye polis dikilmiştir.

    15 yıldan fazla siyaset hayatı boyunca bir kere bile rakip çıkmasına izin vermemiş, kendi eliyle kurduğu göstermelik rakip serbest fırkadan bile korkmuş ve 6 ay içinde geri kapattırmıştır.

    tüm bu doneler toplandığında atatürk'ün pek de sevilmediğini, hatta erdoğan'ın genelde 3-4 rakibe karşı mücadele edip kazandığını düşünürsek neredeyse çok az seveni olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
    ···
   tümünü göster