/i/Tespit

  1. 1.
    +4
    1. kafanızı kaldırın, ama bunu bir efelenme olarak değil dik durma olarak yapın. korkak görünmeniz içeridekilerine sizi ezme hakkı verir. güçlü görünün, ama dayılanmayın.
    2. sizi koğuş mümessili denen, cezaevi yönetiminin has adamı olan yavşak bir mahkum karşılayacaktır. sorduklarına (suçunuz, mesleğiniz, memleketiniz vb) doğru cevap verin, zaten doğrusunu biliyordur. yalan söylemek ilk intiba olarak kötü algılanmanıza neden olacaktır.
    3. koğuşun doluluk durumuna göre size bir yatak göstereceklerdir, (yatak yerine betonu, sandalyeyi veya tuvaletleri de gösterebilirler) itiraz etmeyin. doluluk durumundan ziyade hırsızlar, gaspçılar, dolandırıcılar tuvalete, çek ve senetten gelenler, borç nedeniyle girenler (nafakayı ödememe, taahhüt ihlali) ile böyle taktan sebeplerle girenler sandalyelere, haklı nedenlerle işlenmiş (bunu nasıl açıklasam bilmiyorum, namus cinayeti, anama küfretti cinayetleri gibi düşünün, yani cezaevinde \"yapmasan iyiymiş ama olmuş bir kere\" denen olaylardan) fiillerle girenler yataklara, uyuşturucu satıcıları (ağa babaları değil, torbacılar çoğunlukla), defineciler (toprağı kazanlar, zengin tarihi eser kaçakçıları değil) beton zemine sevk edilirler.
    4. üçüncü maddeden de anlaşılacağı üzere burada ilk suça göre ayrım yapılmaktadır. suçunuz ceza evinde genel kabul görmüş suçlardan değilse ezileceksiniz. bunu ilerleyen kısımda biraz açabilirim.
    5. geçici odaya girdiğinizde hangi dine inanıyorsanız inanın mutlaka selamın aleyküm deyin, aleyküm selam cevabından sonra da allah kurtarsın deyin. merhaba, hay vb kelimeler hoş karşılanmaz, beni dinleyin.
    6. size nere gösterilmişse oraya oturun, sigara tutarlarsa içiyorsanız mutlaka alın, içmiyorsanız uygun bir dille yine söyleyin.
    7. size bir şey sorarlarsa yine cevaplayın (çok özele girmeden, muhtemel suçun ne, memleket nere vb sorulara) ama kimseye aynı soruları sormayın. içeridekiler zaten anlatmak isterlerse anlatırlar.
    8. konuşma esnasında konu ne olursa olsun gülmeyin, ağlamayın. sizin güldüğünüz bir şey bir diğeri için ağlanacak, ağladığınız şey ise komik olabilecektir. ayrıca yine gülmek devrimci bir eylem olmakla beraber daha yatacağı yıl sayısı fazla olan mahkumlarca küfür olarak algılanmaktadır. bu cezaevinin en önemli kuralıdır. siz en iyisi hiç gülmeyin, zaten cezaevi gülünecek en son yerdir.
    9. avluya (avlu dediğime bakmayın 7 adıma 7 adım bir boşluk) (havalandırma da deniyor) çıkmak için acele etmeyin. içerisi çok kalabalık ise sadece cezası fazla olan mahkumlar çıkıyor olabilir, içerideki genel duruma göre hareket edin.
    10. içeride dışarıdan daha çok avukat var, hepsini dinliyormuş gibi yapın ama söylediklerini sallamayın, sallamadığınızı da çaktırmayın. kendi avukatınız duruşma günü öncesi gelir, onunla konuşun, onun söylediklerini kafanıza yazın.
    11. buradaki arkadaşlarınız muhtemelen kısa süreli olacaktır. kimseyle fazla samimi olmayın, kimseyle de konu ne olursa olsun tartışmayın. özgür değilsiniz, özgür bir ortamda değilsiniz ve fikirleriniz çoğu kimse tarafından giblenmeyeceği için dikte etmeyin...
    12. ilk gece zaten zor geçecektir, insanların suçunu mümkün mertebe öğrenmeyin. ben öğrendim, üstümdeki yatak, yanımdaki ranza, diğer baştaki ranzadakiler hep cinayet nedeniyle yatıyorlardı, bu korkmanıza neden olur. aslında en iyi mahkum cinayet mahkumudur (bakın bu yukarıda saydığım, toplumda infial yaratan adamlar değil, böyle namus -yusuf abi vardı mesela kardeşine sarkan birini öldürmüştü- , kavga dövüş nedeniyle, alacak verecek meselesinden cinayet işleyenlerden bahsediyorum. yani en genel anlamıyla cinayeti kendince mantıklı bir sebeple işlemiş ve pişman olmuş kişilerden). cezasını bilir, kimse için oraya girilmeyeceğini çok acı şekilde öğrenmiştir. ama siz de benim gibi yanınızda birini öldürmüş bir kişiyle bulunmaktan korkuyorsanız (ki herkes korkar) en iyisi bilmemektir.
    13. burası cezaevinin imkanları en kısıtlı bölümüdür. çay, televizyon, gazete, kağıt, kalem, vb hiçbir şey yoktur. şaşırmayın, kimseden bir şey istemeyin, zaten buraya alınanlar sıkı bir aramadan içeriye girdiklerinden ellerinde de sizin isteyeceğiniz şey yoktur.
    14. yemeğe burun kıvırmayın. (ben yatarken çok kötü değildi. bulunduğum e-tipi ceza evinde mahkumlar yapıyordu. nispeten temiz, yeterince lezzetliydi.) bir sonraki yemek içerideki insanlara yetmeyebilir, gerçekten yenmeyecek halde çıkabilir, açlıktan bayıla bilirsiniz.
    15. cezaevi yönetimiyle, gardiyanlar aracılığıyla değil, koğuş mümessili aracılığıyla iletişim kuracaksınız. kapıya vurup, mazgala vurup gardiyanı çağırmaya kalkmayın. derdiniz her neyse önce yanınızdaki mahkuma nasıl olacağını sorun, eğer söylenmesi gereken bir şeyse o sizi mümessile, mümessil de gardiyanı zamanı geldiğinde bildirecektir.
    16. mümessil sayım dediğinde diğer mahkumlarla beraber sıraya geçin. günde iki defa sayılacağınız bu odada, sayıma gelen gardiyanların yüzüne bakmayın, konuşmayın, elinizi kolunuzu sallamayın. başınız önünüzde, rahat hazır ol karışımı bir şekilde, solundaki mahkumun söylediği sayının bir sonrasını söyleyip ser gardiyanın allah kurtarsın demesine kadar aynı şekilde kalın. eğer olur da en başa geçmişseniz ser gardiyan omzunuza dokunacaktır. kafanızı kaldırıp bakmayın, sayıma tokatla başlamayın.
    17. hırsızlarla, dolandırıcılarla, gaspçı ve torbacılarla mümkün mertebe ilişki kurmayın. nasıl anlayacağım diyorsanız, kendinizi öldürün. (siz öldürmeyin ben söyleyeyim: ceza evinde en apaçiler torbacılardır. dolandırıcılar sürekli gülenlerdir, sinsi sinsi etrafı kesenlerden yavaş hareketliler hırsızlar, her an koşacakmış gibi duranlar yankesicilerdir. aynı dışarıdaki gibi eşofman takımı -üst kapşonlu-, spor ayakkabı kombini olanlara selam dahi vermeyin) bunların tipi aynıdır, bu tiplerden uzak durun.

    Alıntıdır
    ···
   tümünü göster