/i/Devlet

  1. 1.
    +2 -2
    ATATÜRKÜN PEK BiLiNMEYENLERi;
    1-En büyük hayali dünya turuna çıkmaktı:
    Ömrü yetseydi bir dünya turuna çıkıp Türk dili ve tarihi üzerindeki çalışmalarını genişletmek en büyük hayaliydi.

    2-Atlardan sonra en sevdiği hayvan köpekti. "Fox" adını verdiği köpeği, Gazi`nin yatağının ayak ucunda uyurdu. Hayvanlara düşkünlüğü o dereceydi ki bir gün misafirlerinin de görebilmesi için yeni doğmuş bir tayla annesinin Çankaya Köşkü kabul salonuna getirilmesini bile emretmişti.

    3-Tam bir salon adamıydı:En sevdiği dans valsti. Müzik zevki çeşitlilik gösteriyordu. Klagib Batı müziği dışında Anadolu ezgilerini de severek dinlerdi.

    4-Gömleklerinin tümü beyazdı:
    Bu gömlekler ilk yıllarda isviçrede özel olarak dikilirken sonra yerli malı kullanma kampanyasına öncülük edebilmek için Beyoğlunda bir terziye diktirilmeye başlanmıştı.

    5-Beden ölçüleri:
    Boyu 1.74 idi. Hayatinin son dönemlerine kadar 76 olan kilosu hastalığının ilerlemeye başlamasıyla 46´ya kadar düşmüştü. 43 numara siyah rugan ayakkabı giyerdi.

    6-Düzen takıntısı vardı: Evinde, çevresinde hatta konuk olduğu evlerde bile eğri duran eşyaları düzeltmeden rahat edemezdi.

    7- Yabancı dile meraklıydı:
    Askeri lisede öğrenmeye başladığı Fransızca´yı sonraki yıllarda geliştirdi. Zengin bir kelime bilgisi vardı. Konuşurken araya Fransızca sözcükler de eklerdi.

    8-Fasulyesine poker oynardı:
    Kumardan hoşlanmaz ama arkadaşlarıyla fasulyesine poker oynardı. Oyun sonunda kazandıklarını iade ederdi.

    9-Kan görmeye dayanamazdı:
    Cephelerde düşmanla göğüs göğüse savaşmış biri olarak en ilginç özelliği savaş meydanları dışında kan görünce fenalaşmasıydı.

    10-Bilardo ve yüzme sevdası:
    Sportmen kişiliği vardı. Her gün at biner, yüzmeye gider ve bilardo oynardı.

    11-Kurbanları bağışlardı:
    Gittiği yurt gezilerinde kendisi için kurban edilen hayvanlara bakamaz böyle durumlarda sırtını döner yada kesilmelerini engellerdi.

    12-Rumeli şivesi:
    Özenli ve temiz bir Türkçe konuşurdu. Ancak bazı kelimeleri Rumeli şivesiyle telaffuz ederdi.

    13- Lacivert takım elbise giymezdi:
    Takım elbiselerinin tasarımlarını hep kendisi çizerdi. Lacivert takım giymeyi sevmezdi

    14-En sevdiği yemek kuru fasulye ve pilavdır:
    Manastır Askeri Lisesi yıllarından kalan bir alışkanlıkla hayatı boyunca en sevdiği yemek kuru fasulye ve pilav olarak kaldı. Tatlıya düşkün değildi ama canı istediğinde çok sevdiği gül reçelini tercih ederdi.

    15:"Ata" lafını sevmezdi:
    "Atatürk" lafını ilk kez dönemin Türk Dil Kurumu Başkanı bir konuşmasında kullanmış, Mustafa Kemal'de çok beğenerek soyadı olarak almıştı. Kendisine "Ata" diye hitap edilmesinden hiç hoşlanmazdı.
    --internet üzerindeki kaynaklardan seçilerek alınmıştır--
    ···
   tümünü göster