/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +4 -1
    VE SAVAŞ SONRASI GELiŞMELER

    Çanakkale Savaşı, sadece yenilmez orduların yenildiği ve kemiğin çeliğe üstün geldiği bir kahramanlık manzumesi değildi. Rusya'daki rejim değişikliği, Birinci Dünya Savaşı'nın iki yıl uzaması sömürge ülkelerinde bağımsızlık fikrinin doğması savaşın sonuçlarından sadece birkaç tanesi idi.

    Yıllar sonra ulusça verilecek kurtuluş mücadelesini yönetecek kadroda Çanakkale Savaşı'nda şekillenmişti.

    Çok bilinmesine rağmen pek dillendirilmeyen önemli bir sonucu daha vardı Çanakkale'nin. Anadolu Hıristiyanlaştırılmamış, Türk diline dokunulamamıstı. Aynı şey Orta1doğu ve Kafkaslar içinde geçerliydi. Sömürgeleştirdikleri ülkelere ülkelere dinlerinden ve dillerinden başka bir şey bırakmayanlar bu kez başarılı olamamışlardı.

    Osmanlı, Almanya ile kader birliği etmiş el ele büyük bir savaşa atılmıştı, Almanya yenilince oda yenilmiş sayılmıştı. 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Mütarekesi ile düşman elini kolunu sallayarak Çanakkale'den geçmiş istanbul'u işgal etmişti. Anadolu'da bi tamam işgal altında idi.

    Osmanlı topraklarını paylaşma telaşına düşenlerin aynı şeyi Hıristiyan Almanya için düşünmemeleri ne kadar da manidardı.

    Kötü kaderiyle baş başa kalan Osmanlı, ordusunu terhis etmiş, silahını bırakmıştı. Başarılı olunan cepheler bile ingilizlere teslim ediliyordu. Bunun ne acı bir şey olduğunu Medine müdafine sormak lazımdı. Medine' den gözyaşlarıyla ayrılırken dönüp dönüp Peygamber Efendimizin türbesine bakmıştı Fahrettin Paşa, mukaddes beldeyi kirli ayaklarla çiğnetenlere kahretmişti.

    beyler emeğe saygı mobilden giriyorum bi şukuyu çok görmeyin


    2 PARTTA BiTER BEYLER

    edit: beyler şarjım bitti %5 saat 04:30 gibi 2. partı atarım

    edit2: 2. partı attım hata verdi yeni başlıkta hata ne olduğunu ss attım bu uygulaması çok problemli

    tıkla gir 2.parta (bkz: savaş sonrası gelişmeler)
    ···
   tümünü göster