/i/Tespit

  1. 1.
    +16 -1
    bu konuyu genişçe bir ele alalım:
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zannettiği gibi Türkiye'de içki üretimi ve tüketimi Cumhuriyet'le birlikte değil, Osmanlı döneminde başladı. 19. Yüzyılda Osmanlı Devleti'nde vergi denetimi altında faaliyet gösteren çok sayıda içki üreten işletme açıldı. ilk içki içen Türk de Atatürk değildi!..

    Padişah IV. Murat, içkiyi ve afyonu yasaklamıştı. Ama kendisinin hem içki hem de afyon kullandığı tarihi bir gerçekti! Keza II. Abdülhamit, veliahtlığında bazı içkileri tüketirdi. II. Beyazıt da gençliğinde içen padişahlardandı. Fatih'in bile, az da olsa içtiği biliniyor. Son padişah Vahdettin de içkiciydi. II. Selim de zaten sarhos diye biliniyo

    1800'lerin sonlarında Osmanlı'nın bazı kentlerinde bira imalathaneleri açılmaya başlandı. ilk bira fabrikaları da II. Abdülhamit döneminde istanbul'da, isviçreli Bomonti Kardeşler tarafından kuruldu. Nitekim 1890'lı yıllarda istanbul'da 33,izmir'de 5, Selanik'te 4, Ankara'da ise 3 birahane vardı. Erzurum'da bile 1 birahane faaliyet gösteriyordu.

    Cumhurbaşkan Erdoğan, Atatürk Orman Çiftliği'nde çocuklara bira içirildiğini iddia ederek şunları söyledi:
    “Aileler sağlığa faydalı diyerek ilkokul çocuklarına birayı sevdirmeye çalışmıştır. Tarih kitaplarında Atatürk Orman Çiftliği'nde ellerine bira şişeleri tutuşturulmuş çocuklar görürsünüz. Bunlar bu ülkede yaşandı! Hatta zorladılar!”
    Zira onun sözünü ettiği tarihlerde Atatürk Orman Çiftliği'nde bir bira, bir de malt fabrikası bulunuyordu. Malt fabrikasında çocuklar için özel bir bira/hülasa/ilaç imal ediliyor ve zayıf bünyeli çocuklar da sağlığa çok yararlı bu alkolsüz malt hülasasını içiyorlardı. “Şark Malt Hülasası'' adı altında üretilen bu besleyici içecek Osmanlı'da ve Cumhuriyet döneminde eczanelerin başköşelerinde yer alıyordu. Malt, sadece Türkiye'de değil, dünyada da bebek ve çocuklar için yoğun olarak kullanılan bir gıda takviyesiydi.

    Tekel'in özelleştirilmesinden sonra imal edilmeyip, yurt dışından getirilen bu ‘harika' içecek kim tarafından üretiliyor, biliyor musunuz?
    Türkiye'nin muhafazakârlığıyla ünlü büyük bir sanayici ailesi tarafından!..
    Üstelik daha rahat tüketilsin diye içine meyve aroması da katılıyor.

    Yani anlayacagıniz çovuklara gerçek bira icirilmedi bira içirildi diye çarpıtıldı
    ···
   tümünü göster