/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +4 -1
    Evet beyler, biliyorum ki şöyle bir gecede 82 Kerkük 83 Musul falan kulağınıza çok hoş geliyor. Fakat maalesef ben gerçekler üzerinde duruyorum ve sizi hayallerinizden uyandırmaya çok da meraklı değilim. Fazla uzatmadan konuya giriyorum :

    Ankara antlaşmasında malum maddeyi hepiniz biliyorsunuz, eğer Irak'ın toprak bütünlüğü bozulur ise Türkiye müdahale hakkına sahiptir falan filan. Peki bu madde şu an için geçerli midir? Elbette ki hayır. Nedenine gelirsek, bu antlaşma imzalandığı zaman Irak bağımsız bir devlet değil idi, manda adı altında bir sömürge idi. Irak bağımsızlık ilan etmeden önce toprak bütünlüğü bozulsaydı Türkiye müdahale edebilirdi fakat şu an Irak bağımsız bir devlet ve toprakları uluslararası hukuk ile güvence altında. Yani Türkiye'nin Irak'dan toprak alması ancak NATO, ABD, AB, Rusya ve diğer komşuların "hadi al Musul'u Kerkük'ü biz görmedik duymadık eheheh" demesi ile mümkündür, yani mümkün değildir. Ha Türkiye Irak'a girip bağımsız Kürdistan olayına engel olabilir, bunu da ancak Bağdat yönetiminin izni ile yapar. Fakat toprak kazanması kesinlikle söz konusu değildir.
    Olayı aslında Cumhûrbaşkanı, Başbakan ve diğer Türk yetkililerin açıklamalarından anlamanız gerekirdi. Bakın "Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyoruz" diyorlar. Irak'dan toprak almayı planlayan adam Irak'ın toprak bütünlüğünden bahsetmez.

    Özet : Irak'ın toprak bütünlüğü bozulursa Türkiye en fazla müdahale edebilir, fakat toprak alamaz.

    Edit : Böyle bir maddenin var olduğunu düşünerek bu başlığı açtım, @2'nin uyandırdığı üzere o da yokmuş. Neyse, böyle bir madde olsaydı yine bir şey değişmeyecekti en azından onu anlamış oldunuz.
    ···
   tümünü göster