/i/Tespit

  1. 76.
    +2 -1
    Ülke batmadı aslında

    Ekonomi konusunda dış borçlarında azaldığı bi gerçek. Lakin paranın biraz boşa harcandığı kısmına katılıyorum. Ama askeri harcamalar hariç.

    Öncelikle üretimi zayıf bir toplumuz. Kendi arabamız yok, ki bu bence büyük ekgib. Samsung gibi Apple gibi kabul görmüş bi markamız yok. Söz konusu teknoloji olunca ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Eyy Merkel deyip mercedes kullanıyor, Eyy Putin deyip doğalgaz alıyoruz. işin ilginç yanı zorunluyuz. Putin, aramızda çıkan kriz sonrası bizden aldıkları limanların hepsini döküp tepkisini koymuştu. Ama bizim bunu yapacak gücümüz daha doğrusu ihrac edecek olmazsa olmaz bi ürünümüz yok. Türk lirası kullanmamıza rağmen dolara bağımlıyız. Dış borcumuz bile dolar cinsinden.

    Hal böyle olunca fiyatlar yükseliyor + vergiler artıyor. Bir Ford Mustang için gereken %206 vergi (!) daha da artıyor üstüne arabanın kendi dolar cinsinden fiyatı da artıyor. Bu bir örnekti. Ama ithal her üründe hemen hemen geçerli.

    Bu fiyat artışına maalesef alım gücü eşlik edemiyor. Halk burdan da darbe yiyor.

    işte tam bu noktada ben ülkenin başındakilere kızıyorum. Hala yol hala hastane hala stadyum yapıyorlar. Beni yanlış anlamayın. Yenileme amaçlı. Hastane zaten var. Stad da. Yollar kullanılabilir. işte tüm bunlara rağmen hala hizmet sektörüne harcama yapıyorsak yarağı içimize aldık.

    Tüm bunların bana kalırsa tek çözümü sanayi sektörüne önem verip yatırım yapıp teknolojik ürünler üzerinden ihracat yapmak.

    Açıkçası ben hala neden yerli otomobilimiz olmadığını biliyorum. Okuduğum bölümden sadece iki tane hoca bir araya gelse çalışan bir arabanın çizimlerini projelerini yapabilir. Bana kalırsa kasten yapılmıyor çünkü ithal arabalardan alınan vergi o kadar fazla ki ülke ekonomisine kısa vadede büyük zarar verir.

    Umarım ne halde olduğumuzu bir makina mühendisi öğrencisinin gözünden anlatabilmişimdir.
    ···
   tümünü göster