/i/Soru Cevap

Bilmemek değil başlık açmamak ayıptır.
  1. 176.
    +3 -4
    Niye Lenin o tatlı anneciğini mi gibti ?

    Edit:dıbına koduğumunun salağı bolşevikler olmasaydı şuan Trabzona kadar Rus toprağıydı ekim devrimi akabinde Ruslar topraklarımızdan çekildiler .
    Sovyetlerin Kurtuluş Savaşında yaptığı yardımları saymama bile gerek yok.
    Lenine sövdüğüne göre deden denizde yüzmeyi pek seviyor : )) sonuçta yapılan yardımlardan rahatsız olan kesim belli : ))))

    Lenin kim ? Gominist o zaman dıbına koyam girdiğin entrynin mantığı aynen bu başka bir tak değil dıbına kodumun at gözlüklü pekekenti

    Edit2:”Emperyalizme karşı duran Tüm Halklarla dayanışma gerekliliği” bu madde bizzat Sovyet anayasasından alıntı söylesene bana Sovyetlerin üzerimizde ne gibi bir ortaklaşması olabilir ? Batumu vermemizden bahsetmiyormuş lan gavat isteselerdi o an rahatlıkla karadenizden Türkiyeyi işgal edebilirlerdi daha Yunanları kovmaya uğraşıyoruz birde Sovyetleri mi püskürteceğiz ?

    SSCB TBMM yi tanıyan ve elçi gönderen ilk Devlettir.

    Leninin Ankaraya gönderdiği elçisi Aralov ile yazışmalarına bakılırsa Leninin yardımları daha rahat anlaşılır.

    “Mustafa Kemal sosyalist değildir ancak bakılırsa örgütçü,yüksek anlayışlı bir lider,ilerici akıllı birer devlet adamı bizim sosyalist devrimimizin önemini anlamış olup Sovyet Rusyaya olumlu davranıyor.O istilacılara karşı bir kurtuluş savaşı yapıyor.Emperyalistlerin gururunu kıracağına ,padişah ve yardakçılarını silip süpüreceğine inanıyorum.Ona yani Türk Halkına yardım etmemiz gerekir.”

    Tüm bunların yanında Sovyetler bize ;

    39 bin tüfek 327 makineli tüfek 54 top 63 milyon fişek 147 bin top mermisi 2 avcı botu 4 bin el bombası 1500 kılıç 20 bin gaz maskesi ve altın yardımında bulunuldu bu kadar şey eminin aç Buhara Müslümanlarından toplanmıştır eminim bak.

    Bunca yardımdan duyulan minettarlığı simgelemesi için Taksim anıtına Bizzat Mustafa Kemal emriyle 2 rus generali konmuştur.

    Kaynak:Türk inkılap enstitüsü arşivi 132/19543 sayfa 13

    Bir sovyet diplomatın Türkiye anıları 1922-1923, Semyon ivanoviç

    Alptekin Müderrisoğlu Kurtuluş Savaşının Mali kaynakları 1990/s.522-523

    http://www.rusya.ru/TurkiyeRusya.htm

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Taksim_Cumhuriyet_An

    Atatürkün bütün eserleri cilt 1 sayfa 15
    ···
   tümünü göster