/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +1 -1
    Şu konuya artık açıklık getirelim.

    istisnasız her yılın bitişinde ülkemizde "yılbaşı kutlamak günah mıdır?" tartışması gündemi meşgul ediyor. Yılbaşı kavramı ile Noel Kavramı ülkemizde sıkça karıştırılsa da,
    islam dininde iki durum ile ilgili de hükümler mevcuttur. Her ne kadar yılbaşı kavramı ile noel kavramı aynı olmasa da, Batı ülkelerinin kültürlerinden gelme bu iki kavram da "ayet ve hadislerce" açıklanmış ve belirli hükümler konmuştur.

    Noel Kavramı, Hristiyan Dünyası'nda Hz.isa'nın dünyaya geldiği hafta yapılan belirli etkinliklere verilen isimdir. Noel Baba, Christmas, Hindi kesmek gibi pek çok "adet", Batı Dünyası'na ait kavramlardır ve Hristiyan dünyası'nın gelenekleridir. Noel Kutlamak ile ilgili dinimizdeki hükümler şöyledir;

    Noel Kutlamak veya Noel ile ilgili birşeyler yapmak, başka dinlere benzemek anldıbına gelmektedir. islam dininin başka kutsal günleri vardır ve bu günlerde yapılacak başka ritüellerde vardır. islam Dininde başka dinlere ve kültürlere benzemek kesinlikle yasaklanmıştır.

    "Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır." hadisinde de belirtildiği gibi,

    Hristiyanlar'ın adetlerine uyum sağlamak ve onlara benzemek, islam dininde yasaklanmıştır. Yine Maide Suresi 5. Ayet'te de belirtilmiştir ki; "... Sizden kim onları dost edinirse, oda onlardandır."


    Diyanet bu konuda ne diyor?

    Yılbaşı Kutlamaları ve Piyango konusunda Diyanet işleri Başkanlığı "Kendini ve yaratılıs¸ gayesini unutarak, degˆerlerimizle o¨rtu¨s¸meyen, insan hayatına katkısı olmayan gayrimes¸ru tutum ve davranıs¸lar sergilemek bir mu¨mine asla yakıs¸maz" bu açıklamayı yaptı.

    Yılbaşının ülkemizde "büyük günah" diye nitelendirilmesinin en büyük sebebi o gün insanların sanki günah yazılmıyormuşcasına yarını düşünmeden eğlenmesidir.

    Piyango ,tombala ,şans oyunlarık içki içmek gibi günahlar Batı Kültürü özentiliğyle o gün yapıldığından dolayı böyle bir nitelendirme yapılmıştır.

    Ancak her yılbaşı kutlayan "kafir,dinsiz" diye yargılanamaz. Çünkü "Noel ve Yılbaşı" kavramları birbirinden çok farklı şeyler. Noel Hz.isa'nın dünyaya gelişini kutlamak için Hristiyanların yaptığı bir "Hristiyan Geleneğidir". Ancak yılbaşını kutlamak yeni gelen yılın bir umut olması, bir bekleyiş olması açısından başka kavimlere benzemek olarak nitelendirilemez. Her yılbaşını kutlayan içki içip kumar oynamaz.

    Özetle noeli kutlamak başka kavimlere benzemek olduğundan dolayı islam dininde yasaktır. Ancak normal bir şekilde her gün yaptığının aynısını yaparak günah işlemeyerek yeni bir yılı umutla beklemek günah değildir.

    Özetin özeti : Ben bunu okuyamam diyorsan al link panpa
    https://www.youtube.com/watch?v=9VC5y4yUy9A
    ···
   tümünü göster