/i/Felsefe

filozofiya'ya inananların kafalarını açtıkları uhrevi altincidir.
  1. 1.
    0
    panpa bunu daha açık bir dille biraz detaylandırır mısın ve benim düşüncelerim hakkında ne düşünüyorsun
    ···
    1. 1.
      0
      diyelim ki bir şekilde evren oluştu. bundan sonraki olan her şey bir taşı bırakıp yere düşmesi gibi olur. yani sen bir sınavda iki şık arasında kaldığında verdiğin cevap bir ihtimal değil olması kesin olan bir şey. taşın yere düşmesini bilmemizin sebebi taşa etki eden etkenlerin ne olduğunu biliyoruz(yer çekimi). insan da aynı şekilde olsa da bizi biz yapan etkenlerin çok azını subjektif sayılabilecek bir şekilde bilebiliyoruz ve buna da pgiboloji diyoruz. eğer bir şeyin bütün etmenleri ve bunların etkileri bilinirse herhangi bir zamanda durumu bilinebilir. insanların aynı durumlara farklı tepkiler vermelerinin sebebi ise bugüne kadar deneyim ettikleri ve onlara doğuştan gelen şeylerin birbirlerinden farklı olmasıdır. biz nasıl bir taşın düşeceğini biliyorsak bir üst akıl da bizim yapacaklarımızı bilebilir ama bu onu özgür yapmaz. hiçbir şey içinde kendisi veya kendisinden daha üst seviyede bir varlığın olduğu bir sistemi tam olarak bilemez. bu senin yazına yönelik kendi cevabım ama evrenin varlığının sebebine tanrı veya başka bir şey diyebilirsin ben o kısmına kafa yormuyorum. bir de gerçek anlamda rastgeleliliği sağlayan etmenler var. bilgisayar ortamından yapılan hilesiz bir çekiliş zaman akışını kendi ihtimalleri dahilinde etkiler ya da genlerde cinsiyet belirlenmesi de zaman akışında benzer bir değişiklik sağlar.

      buradan bir sonuca gelecek olursam bence bunların pek bir anlamı yok çünkü kendi dünyamızda olanları belirttiğim sebeplerden dolayı bilemeyiz. senin kendi bakış açın ve sana verdiğim cevap senin yaşamında doğal olarak etkili olacak. bunların da daha önceden başka etkiler sebebiyle oluştuğu gibi. en iyisi bilinmezliğin tadını çıkarmak.
      ···
    2. 2.
      0
      panpa ben bu düşüncelerimi bir çok farklı insanla tartıştım ilk defa seninki gibi bir bakış açısıyla yaklaşan birini görüyorum yazını bi kaç kere okudum gerçekten çok iyi yazmışsın düşüncelerini çok iyi aktarmışsın anladığım kadarıyla hemen hemen aynı düşüncelerdeyiz saygı duydum
      ···
    3. 3.
      0
      ara ara bu altincide gezerim bayağıdır cevap yazmaya değer bir şey okumamıştım. ben de benzer düşüncede birini görünce şaşırdım. ama dediklerimizi anlayabilmek için zaten bunlara kafa yorulmuş olması gerekli. ben çoktan bunu anlamayacaklara anlatmayı bıraktım.
      ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster