1. 1.
    +4
    25 mayıs: 150'ye yakın pkk'lı terörist, bingöl-elazığ karayolunu kesti. 20'ye yakın aracı durdurup kimlik kontrolü yaptı. durmayan bir araca ateş açıp içinde bulunan 1 asker ve 1 kadını öldürdüler. kimlik kontrolü yaptıkları yolcuları asker ve sivil olarak ayırıp 50 kişiyi kaçırdılar. bunlardan 33 eri kurşuna dizerek şehit ettiler. olay yerine gelen güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada 10 pkk'lı öldürüldü, teröristlerin kaçırdığı 13 er, 1 polis ve 8 vatandaş kurtarıldı. olayın duyulması üzerine başbakan vekili erdal inönü, milli güvenlik kurulu ve bakanlar kurulu'ndan geçen "pkk'ya af kararnamesini" ertelediğini açıkladı.

    28 mayıs: salman rüşdi'nin yazdığı 'şeytan ayetleri' adlı kitabın aydınlık gazetesi'nde yayınlanmasını protesto eden göstericiler, cuma namazı çıkışında kaynak yayınevini bastılar. polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmada 25 kişi yaralandı.

    6 haziran: erdal inönü, shp kurultayı'nda genel başkanlığa aday olmayacağını açıkladı.

    8 haziran: devlet bakanlığı'ndan istifa eden tansu çiller, dyp genel başkanlığı'na resmen aday olduğunu açıkladı.

    9 haziran: yahya demirel, şekerbank'tan aldığı krediyi ödemeyerek bankayı zarara uğrattığı iddiasıyla yargılandığı davada 1 yıl 16 gün hapis cezasına çarptırıldı.

    10 haziran: milli eğitim bakanı köksal toptan ve içişleri bakanı ismet sezgin'de dyp genel başkanlığı'na aday olduklarını açıkladılar.

    13 haziran: dyp olağanüstü kongresi'nde 1. turda tansu çiller 574 oy alırken, ismet sezgin 320 ve köksal toptan 212 oy aldılar ve her iki adayda 2. tur oylamaya katılmayacaklarını açıkladılar. yapılan ikinci tur oylamada tansu çiller 933 oyla dyp genel başkanı seçildi.

    14 haziran: özel radyolar yeniden yayına başladı.

    15 haziran: başkan demirel, hükümeti kurma görevini dyp genel başkanı tansu çiller'e verdi. böylelikle tansu çiller, türkiye'nin ilk kadın başbakanı ünvanını kazandı.

    21 haziran: iktisat bankası ve show tv'nin sahibi erol aksoy, hürriyet gazetesi'nin %25 hissesini satın aldı.

    25 haziran: tansu çiller'in kurduğu türkiye'nin 50. hükümeti, başkan demirel tarafından onaylandı. 5 temmuz'da yapılan güvenoylamasında 185'e karşı 247 oyla güvenoyu aldı. 49. hükümette yer alan shp'li bakanlar yerlerini korurken, 3 dyp'li bakan haricindeki tüm dyp'li bakanlar değişti.

    bakan tansu çiller'in kabinesi dyp'yi karıştırdı. milletvekilleri ümit canayar, tevfik diker ve nevzat çobanoğlu partilerinden istifa ettiler.

    27 haziran: pkk lideri abdullah öcalan'ın bir süre önce yaptığı 'turistik yörelerede saldıracağız' açıklamasından sonra pkk, ilk saldırısını antalya'da yaptı. patlama sonucunda ölen veya yaralanan olmadı.

    30 haziran: siirt'te jandarma karakolu pkk'lı teröristlerce basıldı, 12 asker şehit oldu, 8 terörist öldürüldü.

    -teröristler, van'da bir oteli kundakladılar, 11 kişi öldü, 27 kişi yaralandı.

    -diyarbakır'da, askeri bir araca ateş açıldı, 1 asker şehit oldu.

    1 temmuz: mardin'de bir mezrayı basan pkk'lılar 7 kişiyi katlettiler.

    -erzincan'da yol kesen pkk'lılar, bir yolcu otobüsünün şoförünü ve muavinini öldürdüler. bir tankeri de ateşe vererek şoförünü öldürdüler.

    -tansu çiller'i protesto etmek için dyp'den istifa eden milletvekili tevfik diker, dyp'ye geri döndü.

    2 temmuz: pir sultan abdal kültür ve sanat etkinlikleri için sivas'ta bulunan yazar aziz nesin'in bir gün önce yaptığı konuşmada; "kuran'ın devri bitmiştir." demesi üzerine cuma namazı'ndan çıkan bazı gruplar slogan atıp yürüyüşe geçerek vilayet önünde toplandılar. aziz nesin ve beraberindekilerin madımak oteli'ne geldikleri haberini alan 10.000'den fazla gösterici, otel'in önünde toplanarak slogan atmaya ve otel'i taşlamaya başladılar. göstericilerin dağılması için polis havaya ateş açtıysada başarılı olamadı. bu sırada bazı kişiler otel'in önünde bulunan araçları yaktılar ve otel'in girişine benzin dökerek ateşe verdiler. yangın kısa sürede üst katlara sıçradı. itfaiye, kalabalık yüzünden otel'e güçlükle yaklaşabildi. içeride bulunanlar ise linç edilme korkusuyla dışarı çıkamadılar. yangın'ın büyümesi üzerine, göstericiler otel'in çevresinden uzaklaştılar, itfaiye bu esnada yangına müdahale edebildi. aziz nesin, itfaiye merdiveniyle güvenlik kuvvetlerince otel'den çıkarıldı ve koruma altına alındı. daha birçok kişinin kurtarılmasına rağmen 37 kişi yanarak veya dumandan boğularak can verdi. olaylarda 14'ü polis olmak üzere 60 kişi yaralandı. 35 kişi gözaltına alındı. olayların dahada büyümemesi için şehirde sokağa çıkma yasağı kondu. olay sonrasında, kameralardaki görüntüler üzerine 122 kişi daha gözaltına alındı. gözaltında bulunanların sayısı 157'ye ulaştı.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster