/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +4
    (bkz: Moğol Barışı)
    (bkz: Pax Mongolia)

    Moğollar çokça toprak fethedip muazzam imparatorluklarını kurduktan sonra "Pax Mongolica" denen bir barış dönemi geldi.
    Aynı zamanda Moğol Barışı olarak da bilinen Pax Mongolica; barış istikrar, ekonomik büyüme, kültürel erime ve kültürel gelişimin Moğolların fethettiği topraklarda gerçekleştiği dönemdi.
    Pax Mongolica farklı fikirlerin ve Avrupa ve Asya arasındaki büyük bir kültürel değişimin yaşandığı zamandı. Pax Mongolia basitçe Moğollar tarafından yönetilen farklı milletlerin evrensel bir şekilde iletişim kurmasını sağladı. Bu da farklı kültürlerin birbirleriyle harmanlanmasının ve farklı felsefeler oluşturmasının önünü açtı. Bunun bir örneği de Moğolların islam'a adapte olmalarıdır. Moğollar muazzam imparatorluklarını şiddet ve güç kullanarak elde ettiler,ama Moğol Barışı sırasında daha önceden ele geçirdikleri toprakların yöneticilerini tekrar başa geçirdiler, bunun karşılığında Moğollar'a saygı duymaları gerekiyordu. Moğollar ,Moğol Barışı sırasında barışı ve düzeni sağladılar ve ticaretin zenginleştireceği bir imparatorluk kurmak istediler. Moğollar, Asya ve Avrupa'nın çevresindeki tüm ticaret rotaları üzerinde ticaret ağları kurdular. Moğollar ,güçlerinin zirvesinde günümüzde Macaristan'dan Çin'e kadar tekabül eden tüm toprakları kontrol ediyordu. Ele geçirdikleri toprakların büyüklüğü ve ticaretin önemi sebebiyle ticaret rotalarını korumak için büyük bir çaba sarf ettiler. Fethettikleri her bölgede ticaret rotalarını güvenli tuttular,bu sayede tüccarlar ve yolcular yolculuklarını güvenle yaptılar. Moğollar, Dünya çapında bir ticaret sistemi kurdukları gibi, aynı zamanda "Yam" adı verilen bir posta sistemi de geliştirdiler.
    Yam, Moğol imparatorluğu'nun farklı bölgeleri arasındaki iletişimi sağlıyordu. Yam'ın işleyişi şu şekilde idi; birbirlerinden oldukça uzakta olan bir seri istasyon sisteminde yolculuk eden bir ulak bu şekilde mesajını taşıyordu. Pax Mongolica bir dağ olarak resmedilebilir. Başlangıç, yükseliş, zirve ve Pax Mongolica'nın çöküşü. Moğol Barışı'nın zirvesinden sonra çöküşü ve yolun sonu geliyor. Pax Mongolica'nın çöküşünün birçok nedeni vardı. Yozlaşma, kilit noktalara yapılan saldırılar ve en önemlisi salgın hastalıklar. Hıyarcık Baba salgını Moğol Barışı sırasında meydana geldi. Salgın, tüccarlar ve kıtanın her yerinde gezinen bağışıklığı düşük insanlar sebebiyle oldukça hızlı bir şekilde yayıldı. Sonuç olarak Pax Mongolica Asya kıtasında ticareti yayarak ve yeni icat ve teknolojilerin gelişmesine önayak olarak modern dünyaya birçok katkı sağlamıştır.

    Kaynak: https://gkpmnhd . weebly.com/the-pax-mongolia. html
    Çeviri: Ben.
    ···
   tümünü göster