/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +4 -8
    Senin tarihten zerre haberin yok birader. Osmanlı ile Aleviler arasındaki husumetin sebebi dini değil sosyolojikti. Osmanlı diyordu ki bakın yerleşik medeniyete geçtik biz siz de geçin, vergi verin, çocuklarınızı mektebe gönderin, askere er yollayın. Aleviler de kabul etmiyorlardı, çadırda yaşayıp tavşan gibi oradan oraya göçmeyi istiyorlardı hiçbir devlet otoritesine bağlı kalmadan. Osmanlı da tabii ki bu yobaz kafadan rahatsız oluyordu. Herkes Aleviler gibi düşünse zaten Haçlılar bizi çoktan Orta Asya'ya sürelerdi.
    ···
    1. 1.
      +4
      peki temeli alevilerden oluşan safeviler nasıl bu kadar büyüdüler o zaman. osmanlı kendinden uzak tutmak için bahane arıyordu sadece.
      ···
    2. 2.
      +1
      rick, doğru söylüyorsun kökenim alevi türkmen ve dediklerin er gönderme olayı hariç doğru. yeniçerilerin devşirme olmayıp türk olanları alevi-bektaşidir. kışın kışlak yazın yayla, vergi ödememe gibi alışkanlıklarımız varmış. hatta bizim aşireti osmanlı rakka'ya sürmüş.

      ama bektaşilerin bunu yapmasında bi sebep var, Osmanlı gibi bir acun imparatorluğunun; islam'ın caferilik kolundan doğan alevilerin kestiği et yenmez, kurbanı kabul olmaz, yemeği yemez diye fetva vermesine izin vermesine bakarsak alevilerin bu konargöçer hayattan vazgeçmemesi de çok normal.
      ···
   tümünü göster