/i/İnanç

İnanç
  1. 101.
    0
    6. madde diğer hepsinin cevabı. bu yüzden sadece 6. maddeyi yorumlama gereği duyuyorum. insanların hepsinin kafasında bir tanrı modeli vardır. insan gibi düşünen ama insandan daha büyük daha kudretli fiziksel bir yapı. halbuki tanrının ne olduğunu kimse bilemez.

    bin yıl önceki insanlara televizyonu, interneti, telefonu anlatsan deli gözüyle bakarlar. ama şu an keşfedildikten sonra normal geliyor. şimdiki insanlara görünmezlik, ışınlanma, zamanı kontrol etme denildiğinde deli gözüyle bakıyorlar belki ileride bunlar da bulunacak ve normal gelecek.

    evren de keşfedilmiştir. keşfedilmeyen noktalar var elbet. ama evrenin bazı noktalarında zamanın dünyadakinden kat kat hızlı aktığı saptanmıştır. her halükarda evren zaman ve mekanla sınırlıdır. zaman ve mekan fıkıhın değil pozitif ilimin kavramlarıdır. astronomide neredeyse her yerde karşımıza çıkar.

    biz madde olduğumuz için her şeyi materyalist bakış açısıyla bakarız. dokunup gördüğümüze inanmak isteriz. tanrı madde midir? tanrı görünmez midir? tanrı ışık mıdır? tanrı zamandan soyut mudur? bunları düşünürüz. cevabını bulamayız.

    tanrı yoktur demek kolaycılıktır. tanrı vardır demek bilmediğimizi bilmeye çalışmaktır. zamanla mekanın olmadığı bir düşünüş keşfedildiğinde tanrı bulunabilir. zaman ve mekanla sınırlı bir evrende tanrı keşfedilemez. tanrı yoktur demek ise yok oluştur. binlerce kez ölüp binlerce kez doğsa da yok oluştur.
    ···
   tümünü göster