/i/Para

  1. 1.
    +1
    Sözlük halkının yeterince bilgi sahibi olmadığı kanaatine vararak bu başlığı açıyorum.

    ilk olarak değerliler yargısına bir bakalım. Tek bir kural var piyasada az olan değerlidir.

    2. Adım yerli üretim: Bir ülke yerli üretim yapıyorsa o ülke herşey demektir. Mesela ABD vatandaşınsınız ve bir ayakkabı almak istiyorsunuz bunun için nike marka bir ayakkabı aldınız ve paranızı şirkete verdiniz. Şirket bu parayı bankaya yatırır ve devlet oradan vergi keser. Nike kendi vatandaşına satış yapabildiği için çalışanlarına iyi bir maaş ödeyebilir. Daha sonra devlet bu parayı vatandaşına tekrar sunar ve dolaşım hızlı olduğundan devletin yeni para basması gerekmez (bu arada ABD merkez bankası olan FED özel bir bankadır) Ve bankot sayısı artamdığı için paranın değeri artar.

    3.adım Türkiye gibi ülkeler : Yerli üretim yapamayan ülkeler ithalat yapmak zorundadır buda daha fazla para basması gerektiğini söyler çünkü tl çok fazla el değiştirmediği için dolaşımı azdır. Dolaşım az olduğu için devletin daha fazla para basması gerekir dolayısıyla paranın değeri düşer. Parasının değerinin düşük olduğu bir ülke sıçmış demektir. Devlet batmamak için paranın yanına bir "0" ekler.

    4.Adım Devlet neden "0" koyar ? : Sebebi şudur paranın değeri düşük olduğu için piyasada olan tüm malların fiyatı tavan olur. Mesela 2000 tl fiyatı olan bir çanta almak istiyorsunuz (normalde 200 tl) devlet 10 adet 200 tl banknotu basmak yerine 200 tl nin yanına 1 adet "0" atar yani 10 adet banknot basmaktan kurtulmuş olur ve paranın değeri biraz daha düşmekten kurtulur. Ama bu yöntem paranın değerinin düşmesini engellemez sadece bir müddet önler.

    5.Adım kaçınılmaz son : En sonunda halk mağaşını tek banknotla alır ve devlet tamamen çöker.
    ···
   tümünü göster