/i/Dertleşme

Derdini anlatmayan derman bulamaz..
  1. 51.
    +11
    Şimdi başlayalım.

    Olumlu düşünmek nedir? Neden yapılır? Bize ne yarar sağlar?

    Olumlu düşünce güzel kardeşim, en ufak sıkıntıda ya da başımızın sıkıştığı en büyük anda oturup ağlamamaktır. Olaya iyi yönden bakabilme becerisidir. Evet bu bir beceridir. Herkesin beceremediği, lakin becerenleri gözlemlediğimiz zaman hayatın birçok alanında başarılı olduğunu gördüğümüz bir beceridir. Zor zanaattır olumlu düşünmek, hayatın her anında her yerinde negatifliği bırakmaktır. Kimi için imkansız gibi görünse de hiçbir insan ortalama 65 yıl süren bir ömrü heba etmek istemez, hele de genç yaşta bunun farkına varmış olan bizler. Biz bu yazıyla hayatımızı değiştirmeyeceğiz paşam. Biz bu yazıyla düşüncelerimizi değiştireceğiz ve göreceksin ki düşüncelerimizle beraber yaşdıbınız, yaşayışımız değişecek. Şöyle hayal edecek olursak, sabah somurtarak kalkıp aynaya baktığımızda kendimize tipini gibeyim senin derken, neşeli kalktığımızda da övgülerimizi bitiremeyiz. Aynı şekilde parkta oturan gülümseyen bir dede siması bizi mutlu ederken somurtan bir dede giberim böyle hayatı dememize sebep olabilir, derse gülerek gelen bir öğretmenin dersinden aldığın hazla, derste oto taka bağıran bir oruspu çocuğunun dersinden nefret etmeni düşünebilirsiniz. Olumlu düşüncenin temeli budur. Ayna örneğindeki gibi hayata nasıl bakarsak öyle dönütler alırız. Burayı üstad Mevlananın bir sözlüyle noktalayalım.

    “Kardeşim sen düşünceden ibaretsin, geriye kalan et ve kemiksin
    Gül düşünürsün, gülistan olursun, diken düşünürsün dikenlik olursun”
    MEVLANA
    Olumlu düşünce asla pollyanacılık değildir!
    Aslına bakarsak olumlu düşünmek, mantıklı düşünmektir. Hayatında zorluk olmayan bir adam göster bana. Ya da pgibolojisi normal olan. Ciddi anlamda bulamazsın kardeşim. Hayatında zorluk olmayan, pgibolojisi normal olan adam yoktur. Çünkü burası böyle bir dünya. Ben en rahatıyım diyenin bile başında kara bir bela vardır. Boşuna gelmedik biz sınanmaya. Mühim olan bu sıkıntılarla yaşamayı bilmektir. Bunlardan saklanmak değil de bu dertleri sırtlayıp dağı taşı aşmaktır. insan dibi görmeden zirvenin ne demek olduğunu bilemez. Ve amerikalıların hereksin bildiği bir sözü vardır. No pain, no gain diye. ingilizce bilmeyen kardeşlerimiz için acı yoksa kazançta yoktur. Bizde ise bunun Türkçe karşılığı seni öldürmeyen acı güçlendirir. Hayattan bunu örneklersek bir hastalık çıktığında aşısı hastalığın kendisini taşır, o aşının içinde aslında seni hasta etmeyecek kadar o hastalığın virüsü vardır ve senin vücuduna enjekte edilir. Ardından senin vücudun o hastalıkla savaşmayı öğrenir. Böylelikle dışarıdan o virüs senin vücuduna girdiğinde vücut onu tanır ve nasıl öldürmesi gerektiğini bilir.

    Örnek verelim kardeşim.
    • Parasızlık herkeste olabilecek bir örnek. Kendimden örnek vermek istiyorum bu sorunsala çünkü 2 ay önce dibine kadar yaşadığım bir olaydır kendisi. Dediğim gibi ben bir üniversite öğrencisiyim ve okurken ailemden çeşitli sebeplerden dolayı para almıyorum veya alamıyorum diyelim. Çok bir gelirim yok ama aç veya açıkta da bırakmaz beni. Vizeler bitti ve ev arkadaşlarım, okul arkadaşlarım herkes evine gitti. Tek başıma kaldım koskoca gurbette. Cebimde son 5 liram. 2 hafta vardı daha bursumun yatmasına. 2 hafta sürecek survivor bir yaşam başlamıştı benim için. Detaya girmeyeceğim ama ben 5 lirayla 2 hafta geçinmeyi öğrendim biraderim bu parasızlık sayesinde. O zamanlar hayatın düzenine çok küfür etmiştim çünkü çok değil undan birkaç yıl önce zengin bir aileydik biz. Böyle bir insan için bu kadar düşmek düşünürsek intahar nedeni. Lakin bu yaşanmışlık beni parasızlıktan korkmamayı öğretti. Parasız kaldığımda hayatıma nasıl devam edebileceğim hakkında fikirler oluşturmamı sağladı. Her şey gider herkes gider ama fikirler bakidir kardeşim. Bu örneği dallandıracak olursak, öğrenci evinde bozulan elektrik tesisatımızı yaptırmaya elektrikçi çağıracak paramız olmadığından elektrik işlerini kendi başıma yapmayı öğrendim. Bu hayatıma kattığı artılardan biridir parasızlığın.

    Tecrübe güzel kardeşim. Önce sana sınav yapıp sonra sana bunun dersini veren bir öğretmendir tecrübe. ileride daha çok ağlamayasın diye ağlatır seni. Artık bunların farkında olmanın vakti geldi dünyanın en zeki varlığı. Artık tecrübelerini yaşantına uyarlayabilmenin vakti geldi.

    Her şeyi kaybetseniz bile, tecrübeleriniz size kalır. Thomas Babington Macaulay
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster