/i/Dertleşme

Derdini anlatmayan derman bulamaz..
  1. 126.
    +4
    Bu konuyu ele alırken üstad Ali Fuat BAŞGiL’den çok kopya almışımdır çünkü bu işin piridir kendisi.
    iRADE RUH GÜCÜDÜR!
    Bak o yatağın içinde bunu okuyan gibik kardeşim, ilk kuralımız olan yatağı terk edip masamızda yaşama olayını unutmuş gibisin. Bunu sen bu yazıyı okurken değil gündelik hayatında yapacaksın.

    iradeli olmak demek, bir daha yatağa dönmemek kardeşim bu kadar basit. iradeli olmak demek yatağı sadece uyumak ve gibişmek için kullanmak demek.

    irade güzel kardeşim, tembelliğin, uyuşukluluğun, gevşekliğin, yavşaklığın, mallığın, züppeliğin ve buna benzer insanı insandan uzaklaştıran sıfatların silahıdır kardeşim. insan ancak iradesi ile üstünlüğü belli eder kardeşim. insanı hayvanlardan ayıran özelliktir irade fakat bununla kalmaz insanı insandan da ayırır. insanlardaki üstünlük ve aşağılık sıfatlarının temelinde yatan şeydir. Bir insan iradesiyle üstündür ya da iradesi ile aşağılıktır. Geçmişe bakarsan eğer tarihe geçmiş tüm insanlar irade denen o silahı kullanmıştır savaştığı her alanda. irade yalnız başarının değil aynı zamanda mutluluğun da anahtarıdır. iradesiz insana uğramaz kardeşim mutluluk. Mutlu olmak dahi istiyorsan, iradeli olacaksın. Mutluluğu öyle barda karı kızda, eğlence mekanlarında içip tozmakla, her gün kahvede arkadaşlarınla okey, batak oynayarak elde edemezsin birader. Mutluluğu arayacaksan kendi içinde arayacaksın güzel insan.

    Peki nasıl iradeli olunur dıbına koyayım bu kadar konuştun?

    Şimdi insan iradesini nasıl belli eder? Hareketleriyle. Önce bir hareket kültürünü özümsemek lazım. (Kardeşim hayatının bir kitap şeklinde olmasını istiyorsan hayatındaki her şeyini özümse.)

    4 gruba ayrılıyor kardeşim insanoğlunun hareketleri.
    1. Refleks ve otomatik hareketler
    Refleksleri anlatmama gerek yok herhalde amk biri siz muç muç yaptığınızda yannanınızı geri çekip yeterli
    2. içgüdüsel hareketler
    Annelik duygusu vb vb
    3. Alışkanlıklar
    Bu konuyu başlı başına bir başlık altında ele alacağım. 3 aydır alkol kullanmayan yaklaşık 4 haftadır da sigara içmeyen bir kardeşin olduğumdan benim içinde önemli bir başlık.
    4. Şuurlu hareketlerimiz
    Evet kardeşlerim irade dediğimiz o 5 kelimeden oluşan muhteşem harf topluluğu burada devreye giriyor. Farkında olarak yapılan ve insanoğlunun karakterini ortaya sereserpen harakettir. Biz burada belli edeceğiz kardeşim başlığımız bu. Örnekleyelim hemen.
    -Ders çalışması gereken bir öğrencinin ders çalışmaması
    -Günü yaşamak yerine insanın yataktan çıkmaması
    -Eve para getirmesi gereken aile reisinin kahvede sürtmesi
    -2 kız görünce zütünün başının ayrı oynaması
    -Dersi pür dikkat dinleyip eve gidip not almak
    -Sorumluluktan korkmayıp üstüne düşeni yapabilmek
    Gibi gibi çeşitlerle çoğaltılabilir derinlemesine de girilebilir yüzeyden de bakılabilir.

    Aslında kilit nokta çok basit kardeşim. Şuurlu hareketlerimize yön vermek. Her zaman ne yaptığının farkında olmak. En çıplak haliyle düşünerek yaşamak. Düşünmeyi elimizden hiç bırakmayacağız kardeşim. Ezbere yaşar olduğumuz o halimizi bırakıyoruz birader, o üstümüzdeki toza şöyle bir üfleyip silkelenme zamanı geldi. An be an kendimizi takipte olacağız.

    Şimdi size iradeli bir hayata geçiş aşamasında ipuçları vereyim;

    • KENDi NEDENiNiN FARKINA VAR

    Şimdi kardeşim sen bu yazıyı okuyorsan eğer. Hayata tutunmakta olduğun bir nedenin vardır. O nedeni unutma. O neden seni adam edecek.
    • PLANLI YAŞAMAK
    Planlı yaşamaktan kastım 24 saati çetele gibi ayırıp şu saat sıçam şu saat yimeh yiyem değil be kardeşim. Onu yapan adamın dıbına koyayım ben. Planlı yaşamak günlük haftalık hedefler ışığında hareket etmek. Gününün farkına varmak.
    • HAYIR DE KARDEŞiM
    Hayır kelimesini kullan kardeşim. Ders çalışmak istediğinde seni maça çağıran arkadaşına hayır demesini bil. Vize haftası gibişmek isteyen sevgiliye yok demesini öğren. Boşuna mı diyorum ben sana her şey senin kontolünde olsun diye? Sen işin bittikten sonra çağır arkadaşını maça. Vize haftandan sonra daşşakların morarana kadar becer sevgilini.

    • MiDENiN YOLU BiRDiR
    Valla kardo her gün et ye diyemem ben de yiyemem dıbına koyayım dana eti olmuş 50 lira. Ama sen düzenli dengeli beslenmek zorundasın. Vücudunun dinç olması senin yaşamın boyu çok önemli kardeşim. Beslen beslen ki ders çalışırken zihnin açık, tuğla taşırken belin guvvetli, şiir yazarken kalemin sert, resim çizerken fırçan narin, yumruk atarken elin kaya gibi olabilsin.

    • HATIRLATICI KULLANABiLiRSiN
    Kardeşim yolumuz detaycı bir yol olduğundan bir şeyi es geçmen seni yorabilir. Bu yüzden masanda ve yatağında geçen bir günü not edip okuyup o masaya oturmanın faydalarını tekrar tekrar hatırlayabilirsin.

    • Hayal kur
    Sık sık düşlediğin hayatı hayal et kardeşim. Kendi nedenini anlat kendine. Hayal etmek öyle basit bir iş değildir haa. Zorlayacaksın kendini. Bırakacaksın realistliği. Uçarlı kaçarlı hayal edeceksin istediğini. Hayal etki harekete geçebilesin. Yollar çizme kendine bu böyle bu şöyle olur diye hayal sırasında. Hayal o çünkü. Harekette keramet vardır kardeşim zaten. Göreceksin ki o yeri gelip yollar çizip çizip işin içinden çıkamadığın halde bir yol kendi kendinden oluşuverecek.
    Size kuzenimin açtığı berber dükkanının hikayesinden bahsedeyim. 25 yaşında olan kuzenim 7 yaşından beri berber ve bir abisinin yanında çalışıyordu yıllardır. Adamın bir adamla ortak olup daha büyük bir dükkana geçmelerinin ardından kuzenimde o dükkanda abisinin ( öz abisi değil ) yanında işe devam etti. Ortak olduğu adamla anlaşamayıp kavga ettikten sonra işten ayrılan kuzenim daha önce düşünüp hayalini kuramadığı dükkan açma işini tekrar düşünmeye başladı. Ben olayların hepsine şahidim. Kapının önünde duran 25 bin liralık arabası dışında hiçbir gib yoktu elinde ve olduğu semt elit bir semt olduğu için dükkan açmanın yanından bile geçemez bir para 25bin lira. Ama nasıl oldu biz dahi anlamadık bankadan kredi de çekmedik ama çokta sorgulamadık 60 bin lira ile dükkanı açtık. Burada söylemek istediğim kardeşim. Sen bir yallah de o iş olur hayal kurarken sebep besleme.
    • ERTELEME
    Kardeşim biriktirme işte kendi işini. Hayattaki sorumluluklar senin bir zanaatındır. Onları nasıl yerine getirirsen o kadar dönüt alırsın bu zanaattan. iradeli olmanın belki de en büyük yancısıdır ertelememek eylemi. Ama hepimiz erteleyince ne hale geldiğini gördüğümüz için çok uzatmak istemiyorum lafı. Kendine şu tehlikeli sözleri ettiğin zaman ayık olayı çek hemen irade kılıcını eline.

    - Bir el daha atam sonra yaparım diyen iç sesine inat çek bir alt f4.
    -5 dakika daha uyuyam geç kalmam zaten.
    -Bir instaya giremde orda takıldıktan sonra yaparım.
    Bak adam ne güzel söylemiş;
    Yapılmasını görmeden ölmek için, istediğin şeyi yarına bırakman yeter.
    Pablo Picasso

    • iRADE GELiŞEN BiR ŞEY KADEŞiM BAŞARINI HiSSET.
    Hiçbir şey yapmamaktan iyi midir kardeşim denememek. Bi dene yahu. Baktın hiçbir gibe yaramıyor dediklerim kendi hayatına devam et. Ama denemeden bunu bilemezsin paşam. Denedikten sonra şöyle bir başarının sıcaklığını hisset iradenin geliştiğini anla o zaman anlayacaksın demek istediğimi.

    Şu sözü unutma kardeşim. irade insanı hayvandan ayıran değil aynı zamanda insanı insandan ayıran ruh gücüdür. Başarının, mutluluğun anahtarıdır. istisnası yoktur. Zeki ama iradesiz olmak hiçbir gibe yaramazken, salak ama iradeli olmak bile başarıya zütürür insanı.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster