/i/Tespit

  1. 1.
    0
    Yıl 1971
    Atsız, Ötüken Dergisi, 1971, Sayı: 85’de yayınlanan Türkiye ve Kıbrıs makalesinde şu ifadeleri kullanıyor.

    “Yunanistan, Türkiye’nin ebedî ve barışmaz düşmanıdır. Kendimizi boşuna aldatıp Atatürk ile Venizelos arasında kurulan dostluktan bahis açmayalım. Onlar geçici siyasî manevralardı.”

    Yıl 1971
    Atsız, Ötüken Dergisi, 1971, Sayı: 8’de yayınlanan Malazgirt Zaferi’nin 900. Yıldönümü ve Milli Kültür makalesinde şu ifadeleri kullanıyor.

    “Mühim bir nokta da Türkiye’nin uygun bir yerinde bir “Ölmezler Yolu”nun yapılmasıdır. Ölmezler Yolu, Türk tarihînin ulu kişilerinin heykel ve anıtlarıyla süslü, en heybetli ağaçların gölgelediği bir tarih yoludur. Şimdilik Alp Er Tunga ile başlayıp Atatürk‘le bitecek ve ilerde de yetişecek büyüklerin heykel ve anıtlarının eklenebileceği uzun ve gösterişli bir yol…”

    Yıl 1970
    Atsız, Ötüken Dergisi, 1970, Sayı: 1’de yayınlanan iran Türkleri (2) makalesinde şu ifadeleri kullanıyor.

    Bizim tarihimizde buna benzer mübalağalar yoktur. Mustafa Kemal Paşa, “Atatürk” adını soyadı olarak almıştır. Şunu da unutmamalı ki o Sakarya ve Dumlupınar meydan savaşlarını kazanmış bir kumandan, mahvoldu sanılan bir milleti kalkındıran devlet adamıydı. Tehlike anlarında ülkesini bırakıp gitmiş ve bu unvanı durup dururken almış değildi.

    Yıl 1968
    Atsız, Ötüken Dergisi, 1968, Sayı: 8’de yayınlanan Solun 94 Yılı makalesinde şu ifadeleri kullanıyor.

    “Lenin’e herkesin inandığı bir çağda Mustafa Kemal Paşa onu şüpheyle karşılamış, hakkında bir şey bilmediği komünizmi öğrenmek için Rusya’ya, Baku kongresine adamlar göndermiş, anlayacağını anlamış, Ruslardan faydalanmak için komünist oluyor gibi gözükmüş, hattâ bir gün Vekiller Heyetinde “komünist olacağız” diyerek bu sözün Ruslar tarafından duyulmasını sağlamış, bir komünist partisi kurarak bu cereyanı kontrol altına almış, nihayet, Ruslardan alacağını aldıktan sonra komünist partisini kapatıp komünistleri mahkemelere sevk etmiştir. Meşhur: “Türk âleminin en büyük düşmanı komünizmdir. Her görüldüğü yerde ezilme” sözünü bu sırada söylemiştir. Onun içindir ki komünistler Atatürk‘ten nefret ederler. Mustafa Kemal Paşa‘nın Kurtuluş Savaşı sırasında çok büyük bir enerji ve zekâ eseri göstererek herkesten, her şeyden faydalandığı hakkındaki görüşe Aclan Sayılgan yeni bir nokta daha ekliyor: Arif Oruç’un Çerkez Ethem ve Komünizm hakkında Atatürk‘e ajanlık etmiş olabileceğini iddia ediyor”

    Yıl 1968
    Atsız, Ötüken Dergisi, 1968, Sayı: 6’da yayınlanan Turancılık ve Faruk Güventürk makalesinde şu ifadeleri kullanıyor.

    “Bugünkü başkomutan Cemal Tural Turancı değil mi? Türk ordusuna yayınladığı mesajda “Ey Mete’nin Ordusu” hitabının mânâsı nedir? Faruk Güventürk’ün herkesten çok sevdiği, birçok köye büstünü diktiği Atatürk Turancı değil miydi? Japon elçisine “Bir gün Çin seddinde buluşacağız” dememiş miydi? Onun başkanlığı zamanında liselerde okutulan tarih kitapları Turancılık görüşünden başka hangi düşünceyle yazılmış olabilir?”
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster