/i/Tespit

  1. 1.
    0
    Yıl 1965
    Atsız, Ötüken Dergisi, 1965, Sayı: 19’da yayınlanan Yok Olmaya Mahkum Olanlar makalesinde şu ifadeleri kullanıyor.

    “Bunlar “millet” kelimesini kullanmaktan şiddetle çekinirler. “Halk”, hatta “yığın” derler. Milleti tutmak fikrinin “milliyetçilik” diye adlanacağından korkarlar. Samimi olmadıkları her tür davranışlarından bellidir. Tarihi tahrif ederler. istatistik uydururlar. Komünizm’in her yerde ezilmesini tavsiye eden Atatürk‘ü solcu gösterecek kadar yüzsüzleşirler.

    Yıl 1962
    Atsız, Orkun Dergisi, 1962, Sayı: 1’de yayınlanan Ziya Gökalp makalesinde şu ifadeleri kullanıyor.

    “Gökalp’in Türkçülük alanındaki en verimli ve sistemli eseri Türkçülüğün Esasları adlı kitabıdır. Bu kitabın ikinci kısmında Türkçülük sekiz bölümde programlaştırılmış ve her bölümde o alanda yapılması gerekli hususlar ana çizgileriyle tespit edilmiştir. Bu program yalnız kendi neslinin değil, sonraki nesillerin aydınları üzerinde de büyük etkiler yapmıştır. Programdaki fikirlerden bazılarını uygulamak isteyenler arasında Atatürk de vardır.”

    Yıl 1932
    Atsız, Atsız Mecmua, 1932, Sayı: 12’de yayınlanan Bize Bir Gençlik Lazımdır makalesinde şu ifadeleri kullanıyor.

    “Evvela Erzurum”da, sonra Sivas”ta Mustafa Kemal Paşa etrafında toplanan “Türk” savaş tarihlerinin göstermediği bir yararlılıkla vurulan zincirleri kırdı, kendi varlığını dünyaya tanıttı. Sultanı ve adamlarını koğarak memlekette cumhuriyet ilan etti. Çok az bir zamanda içtimaî ve siyasi yenilikler yaparak mazinin köhne ve sakat müesseselerini yıktı. Fakat: inkilap tamam değildir. inkilabın en mühim ekgibliği yeni binaya yaraşan; müşterek düşünür, müşterek amel ve aksülamellere malik bir gençlik yokluğudur. Yeni binanın adı “Cumhuriyet”tir. Temelinde kan ve iman vardır. Biz bu binanın yıkılmayacağına inanmışız.”
    ···
   tümünü göster