/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +73 -28
    iktisad bilgisi olan biri olarak, şu vaatlere ağlıyorum. Ülkenin anasını şeyapacaklar matmazel...

    edit: altımda bana ekonomi dersi vermeye çalışan kıymetli profesörlerimizin (!) hepsine tek tek teşekkür ederim. ancak saygıdeğer profesörlerimiz entrymi iyi okumamış olacaklarki, uzun uzun nasıl kaynak bulunabileceğini anlatmışlar ve dahası benim 'kaynak bulunamaz' dediğimi sanmışlar. isterseniz gelin de, şu Avusturya iktisad Okulu'nun dahi gıptayla baktığı profesörlerimizi (!) biraz aydınlatalım.

    öncelikle devlet herhangi bir yatırım yapacaksa sürdürülebilitesi iyi kötü belli bir seviyede olan kaynak bulmalıdır. sadece devlet için değil her iktisadi kuruluş için geçerlidir bu. o yüzden "sarayı satar karşılarız yeaa" kafasını bir kenara atın. oradan kazandığınız parayla bu vaatlerin finansmanını taş çatlasın 2-3 sene karşılarsınız. ondan sonra ne yapacaksınız, hiç düşündünüz mü? gerçi biraz düşünebilseniz şu zırvalığı savunmazdınız ya, neyse.

    'Suriyelilere para harcamayalım oradaki parayı kullanalım' kafasıda yukarıdaki örnekde gösterdiğim gibi sürdürülebilir değil. Zaten toplam harcanan parayla yıllık harcanan parayı da birbirine karıştırıyoruz. Arkadaşlar yıllık 40 milyar $ falan harcanmıyor, o toplam tutar. Yıllık Suri maliyeti 5-6 milyar $ civarında. Yani bu vaatleri finanse edebilecek bir para değil. Kaldı ki, bu parayı kullanabilmek için tüm Suri'leri sınır dışı etmeniz lazım. Rasyonel bir şekilde bakarsanız bunun zütürüsü getirisinden daha çoktur.

    Peki devlet bu vaadlere kaynak bulamayacak mı? Cevap: isterse, elbette bulacak. Bakın uzun uzun iktisadi hesaplamalara gerek yok, ben size söyleyeyim. Su, elektrik, doğal gaz, petrol ve özel tüketim ürünlerine %20'lik vergi artışı yapın; kaynak derdiniz falan kalkmaz. Hem sürdürülebilir, hem de garanti para. işte devletin finansman kaynağı budur ve benimde tam olarak eleştirdiğim şeydir. Vergi arttıkça fakirlik artacak. Size bunu uzun uzun anlatabilirim. Yeterki devletçi at gözlüğünüzü bir kenara koyun ve hayata realist bakmayı öğrenin.

    edit 2: amme hizmeti olarak belirteyim. bu entrynin altına gelen yorumları okuyarak kemalist çomarların zeka seviyesi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. eheheh.
    ···
    1. 1.
      +15 -10
      Yav kardeşim bu işler sandığınız gibi zor mu sanıyorsunuz? suriyelilere verilen 41 milyar doları kesersin bunlarin hepsi yapılır. erdoğanin sarayını satsan milyar dolar eder zaten amk. yolsuzlukları kaldirirsak ulke de kalkinir bunlar zor şeyler değil.
      ···
      1. 1.
        -10
        mal Suriyelilere verdiğin 41 milyar doların çoğu zaten Avrupa'dan geliyor.
        ···
    2. 2.
      +8 -1
      Sanki suriyelilere o parayı cebinden ödüyor devlet
      ···
    3. 3.
      0
      ince'nin seçilme ihtimali %0, o yüzden bol keseden sallıyor aq.
      ···
    4. 4.
      +5 -1
      Lan 41 milyarin cogunu turkiye oduyor
      ···
    5. 5.
      +7
      Avrupa vaad ettigi paranin tamamini verse bile 10 milyar dolari gecmez ne zirvaliyon
      ···
    6. 6.
      +1
      Ya gibtir git. adamin 1150 odalı sarayı ve 350 odalık yazlık sarayı var amk sadece onları satsa bu vaatlerin hepsi gerçekleşir
      ···
    7. 7.
      0
      iktisat bilgini gibeyim pis liseli
      ···
    8. 8.
      0
      Böyle zeki binleri burada görmek beni mutlu ediyor kap şukunu
      ···
    9. 9.
      0
      Mal herif ekonomistmis birde. Salak sağcı. Şimdi comara 1000 laf anlatsam yine comar yine comar
      ···
    10. 10.
      0
      Dogru tespit
      ···
    11. 11.
      -1
      Uzun uzun anlatma huur çocuğu skyr git eksiye
      ···
    12. 12.
      0
      Önemli olan tek özgürlük, tek zenginlik devletin özgürlüğü, devletin zenginliğidir.
      Birey devlete hizmet ettiği sürece yararlıdır, demokrasi kalkmalıdır.
      ···
    13. 13.
      -1
      Ekonomi bilgim şenden kat kat daha fazla...
      dedigin gibi devletin gelir kaynagi vergi bile olsa guzel bir reform ile neden devlet yük olacağına kar saglayan bir kurum olmasin almanya 2. Dunya savasindan sonra 0 dan bile baslamadi ulan adamlar borc ile basladi su an dunyanin en buyuk 3. Ekonomisi onlarda
      ···
    14. diğerleri 11
   tümünü göster