/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +1
    Elimde ki dosyalara bakarken tarih performansı olarak yazdığım 2 yazı buldum sizinle de paylaşmak istedim:

    `Atatürk’ü Anla"ma"mak

    Anlatması en kolay olarak görülen konulardan biridir kendisi. Fakat Atatürk düşüncesi şimdikinden çok uzaklarda bir düşünceydi. Şimdikilerden çok daha kusursuz bir düşünceydi. Dediklerimin olmadığını düşünebilirsiniz fakat içimden geçen bu. Küçüklüğünüzden beri sürekli bir isim duymuşsunuzdur “Atatürk”. Peki, o aslında bildiğiniz, duyduğunuz kişi mi?
    Tabi ki de hem evet, hem hayır. Benim şahsi fikrim olarak bize her gün anlatılan Atatürk bir düşünce oluşumundan çıkıp sadece bir tarafın içine benimseyip, aslında fikirlere ters düşen şeyleri yapması, bir tarafın ise kendisinin alakası olmadığı ve söylemediği şeyleri sanki yapmış gibi kızması olarak görüyorum. Şimdiye kadar Atatürk ile ilgili görüşlerimden bahsetmedim fakat bahsedeceğim ama biraz sonra.
    Siyasete girmeden özetlersek, siyaset medyasında Atatürk’ün önemli bir yeri var. ister yandaş, ister karşıt olsun her zaman önemli.
    Bizim Atatürk’e tek bakış şeklimiz kendisinin çok zeki olduğu, yakışıklı olduğu, fabrikalar yaptığı. Hatta sırf kendisine benzediği için Atatürk’ten daha çok Atatürk olmaktan yararlananlar bile var. Ama bu dar bakış açısı ile kendisini anlayamayız.
    Eğer kendisine böyle bakıyor isek onu çok büyük şekilde aşağılamış oluruz.
    Kendisi, çok iyi bir komutan, düşünür, yazar, öğretmen, asker ve niceleri olmuş biridir. Siyaseti doğru tabana oturtmuş, düzeni sağlamış, devleti ayağı kaldırmıştır. Ama biri çıkar gelir, ilkokulu zor bitir ve derki “Ya Atatürk putperesti, hocalarımızı astı”, ”Keşke yunan kazansaydı, Osmanlı torunuyuz”. Senin o Osmanlı dediğin adamlar şuan ingiliz ve sen burada böyle konuşurken o orada ingiliz himayesi altında yayıla yayıla 5 çayını içiyor.
    Bu yazının bu kısmına gelene kadar fark ettim ki bizi kurtaran kişi hakkında aslında bilgim oldukça kısıtlı. Sadece bana her şey diye öğretilen temel üzerinden gidebiliyorum. Fakat o temel sadece bir çıkar için şekillendirilmiş. Aslında neredeyse hiç biriniz Atatürk’ü tanımıyoruz.
    Bir kesim Atatürkçü sadece laiklik sanıp, laikliği de sadece dekolteli giyinmek sanıyor, bazıları ise laikliği dinsiz olmak sanıyor. Hatta bazıları Kemalist olmak ile Atatürkçü olmayı farklı sanıyor.
    Peki, bu yazıyı okuyan, evet sen, Kendini nasıl düşünüyorsun.
    Bu dünyanın elçisi mi, yoksa bir çöpü olarak mı?
    Hangisi olarak düşünürsen düşün ister milyarder ol, ister dünyayı kurtaran kişi hatta ister peygamber ol unutma ki sonun aynı. Bir hiçlik.
    Ama tahminimce Atatürk bu kişilerden hiç biri değildi. Hepimizden ayrı bir yerde ve düşüncede biriydi.
    Aslında bir kazanın oluşması hiçbir zaman tek bir sebepten kaynaklanmaz, birçok hata üst üste gelir ve o zaman kaldıramadığını anlarsın ve ölürsün. Ölüm sadece insanlar için geçerli değildir. Etrafınızdaki her şey, hatta üzerinde durduğunuz kaya parçası bile aslında sizin kadar fani.
    Ama bazen o kaza başka sonuçlara sebep olabilir.
    Kötülük yerine iyilikte doğabilir.
    Bu sonucun ne olduğunu anlamışsınızdır.
    Gazi Mustafa Kemal Paşayı buradan rahmet ile anıyorum.

    2. Yazı:

    Atatürk’ü Anlamak:

    Atatürk sadece bir bedenin adi değil, aynı zamanda bir düşüncenin adıdır. Peki ya Atatürk sizin için kimdir? Hiç düşünüp merak ettiniz mi Atatürk’ün sizin için ne ifade ettiğini.
    Ben şahsen sürekli merak etmişimdir Atatürk’ün benim için ne ifade ettiğini. Benim için Atatürk düşüncelerimin temelidir. Şimdiden dönüp geçmişe baktığımda düşünce yapımı en çok etkileyen şeyler Atatürk’ün o konu hakkında ne düşündüğünü öğrenmek olmuştur. Küçükken hep merak ederdim acaba Atatürk ne düşünürdü. Şimdi tanıdığım Atatürk ile küçükken aklımda idealize ettiğim Atatürk aslında çok farklı kişiler. Küçükken bize Atatürk aşırı idealize bir şekilde anlatılırdı, hatta gerçeğin dışında. Ama büyüyüp tanıdıkça anladım ki aslında çok daha farklı kişiler. Aslında gerçek Atatürk; aşırı cesur, korkusuz, zeki ve sanılanın aksine aşırı milliyetçi bir kişidir. Tabi Atatürk’ünde hataları olmuştur. Bunlardan en barizi kendisini çok yormasıdır. Acaba 22 yıl daha yaşayıp 1960’ları görseydi nasıl olurdu Türkiye?
    Ama şunu bilirim ki Atatürk gözümde son yüzyılda yaşamış en büyük 5 kişiden biridir.
    Buradan Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ile anıyorum.

    (Bence çok hata var ama yinede hatalarınızı ve yazı hakkında görüşlerinizi yazarsanız sevinirim)
    ···
   tümünü göster