/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +2 -1
    I.Dünya Savaşı’na Osmanlı Devleti’nin katılmasıyla padişah ve halife olan Mehmet Reşat itilaf devletlerine karşı “cihat” ilan etmişti. Fakat bu cihat ilanı işgal altındaki Müslüman beldelerde pek etkili olmamıştı. Hindistan’daki Müslümanlar islam halifesinin bu isteğine maddi yardımlarda bulunarak destek vermişlerdi. Afrika’da bir hükümdar halifenin bu çağrısını duyar duymaz yaşadığı bölgede ingilizlere karşı savaşmıştı.

    Bu hükümdar Sudan’ın Darfur bölgesinin son Fur Sultanı Ali Dinar’dan başkası değildi. Osmanlı Genel Kurmay Başkanı Enver Paşa, 3 Şubat 1915’de Fur Sultanı Ali Dinar’a halifenin “cihad ilanı” birlikte bir mektup göndermiş, mektubunda Enver Paşa. islam ümmetinin hürriyeti için ingilizlere karşı savaşılmasını istemişti. Ali Dinar mektuba yazdığı cevapta “Müslümanların hak ve hürriyetleri için bütün Darfur halkının istanbul için savaşacağını söylemişti.

    Ali Dinar sözünü tutar ve ingilizlere karşı savaşı başlatır. ingilizler, Ali Dinar’ın kendilerine karşı savaşmasını önlemek için yüklü miktarda para ve Darfur’un bağımsızlığını tanıyacakları vaadinde bulunurlar. Ali Dinar bu teklifleri geri çevirir ve topladığı 10 bin kişilik ordu ile başkent Faşir’den Hartum’’a doğru hareket eder. Başlangıçta küçük zaferler kazanan Ali Dinar’ın askerleri bir gece yarısı modern silahlarla donatılmış ingiliz askerleri tarafından pusuya düşürülür. Sabaha kadar süren çatışmalarda Ali Dinar 6 bin askerini kaybeder.

    Toparlanmak için Faşir’i terk ederek Merre Dağına çekilen Ali Dinar, ingilizlere karşı gerilla savaşına başlar. Fakat, erzak ve silah ekgibliği yüzünden her gün daha fazla addıbını kaybetmeye başlar. ingiliz Miralay Hidson, Ali Dinar’ın teslim olması karşılığında affedileceğini söyler. Fakat Ali Dinar, teslim olmayı reddeder son kalan 200 adamı ile ingilizlere karşı savaşır. 6 Kasım 1916’da Merre dağı eteklerinde şiddetli çatışmalar olur ve Ali Dinar vurularak şehit edilir. General Kitti Ali Dinar’ın ingiliz kuvvetler tarafından yaralı ele geçirildiğini ve daha sonra askerlerinin gözleri önünde idam edildiğini söyler.
    ···
   tümünü göster