/i/İnanç

İnanç
  1. 76.
    0
    1- Cizye vergisi, o insanların daha önce kendi ülkelerine ödedikleri vergiden daha azdı.

    2- Cizyeden fakirler, yaşlılar, kadınlar ve rahipler muaftı. Yalnızca durumu uygun erkekler ödüyordu.

    3- Peygamber efendimiz zamanından Abbasilere kadar yılda müslüman olmayanlar sadece 1 dinar ödüyorlardı. Dinar Doğu roma imparatorluğunun 4.5 gr\\\'lık altın parasıydı. Kimseyi bir yılda dinini değiştirtecek bir miktar değildir. Günümüzde anca 1000 tl falan eder.

    4- ilber Ortaylı\\\'a göre iran Sasani ve Doğu Roma imparatorluklarında devletin dinini kabul etmeyen vatandaşlar ekstra vergi ödüyorlardı.

    5- Bizans halkı normalde zaten sadece Capitatio adı altında baş vergisi olarak 1 dinar vergi veriyorlardı. Üstüne toprak vergisi, bina vergisi, hayvan vergisi, senatör vergisi, tüccar vergisi gibi bir sürü vergi veriyorlardı.

    6- Hz. Ömer döneminde Suriyeyi, Filistin ve Lübnanı şehir şehir, kasaba kasaba savaşarak Bizansın elinden alan büyük sahabe Ebu Ubeyde Bin Cerrah ra., bir ara Bizans ordusu tekrar karşı atağa geçince tedbir için yeni ele geçirdiği Şamı boşalttı ve hristiyan halka şöyle konuşma yaptı:

    biz sizi korumak vaadiyle vergi toplamıştık, şu anda sizi koruyamayacağız, paranızı geri veriyoruz topladığı vergileri geri dağıttı.

    Bu tavrı gören rahipler, halk gözyaşını tutamadılar, kiliselerinde mum yakıp müslümanların savaşı kazanması için dualar ettiler. isanın havarileri gibi insanlar bu insanlar, dediler.

    7- Müslümanlar da vergi olarak zekat veriyordu, mesela 81 gr altını olan, 2 grdıbını veriyordu. Öşür veriyordu. Çarşıda ticarette vergi veriyordu. Hayvan otlatanlar, hurma dikenler hep vergi veriyordu.
    ···
   tümünü göster