/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 151.
    0
    -Paris'in kurtuluşu-
    19 Ağustos 1944
    ilk adımı müttefik devlet orduları değil Paris içinde ki FFI adi verilen direnişçi örgüt başlatmış ve Paris'te hüküm süren Alman garnizonuna karşı ayaklanmalardır.
    Ayaklanmayı ilk elden Özgür Fransa ordusu ve Amerikan 4.piyade tümeni desteklemektedir.

    Aslında bu direniş sadece bir şaşırtmaca ve oyalamadan ibarettir.

    Müttefikler ren nehri çevresinde bulunan veya ren nehrine doğru çekilen Alman ordularını yok etmek için Paris'te böyle bir plan uygulamıştır. Çünkü Operation Cobra ve Operation Dragoon'dan sonra Hitler Paris'in imha edilmesi emrini vermiş buna göre ren nehri çevresinde toplanan Alman askerleri toplu halde yok edilecek ve Paris sadece bir avuç Alman askerinden ibaret olacaktı.

    Ren nehri civarında ki Alman ordusu mağlup edildikten sonra bile müttefik yüksek komutanı Eisenhower Paris'i kurtarmayı bırakıp direk Berlin'e girmeyi daha uygun görüyordu çünkü Paris'in imha emri verilmiş ve civardan Alman askerleri Paris'e doğru yola çıkmış olabilirlerdi direk Berlin'i almak o askerlin de direncini kırmak demektir.
    Ren nehri ve çevresi temizlendikten sonra Paris'in içinde kalan Alman askeri sayısı yalnızca 15.400 civarında idi
    Berlin'e yürümekten kısa bir süreliğine vazgeçen (neden vazgeçtiği kaynaklarda şaibeli) komutan Eisenhower direnişi desteklemiş ve direnişin başarısı sonucu Alman garnizon komutanı Von Choltitz Montparnesse tren garında teslim olmuştur.
    6 gün süren direnişi Özgür Fransa ordusuna ve direnişçi FFI birliklerine ithaf etmişlerdir.

    Almanların bu savunma süresinde 3600 civarı askeri ölmüş geri kalanı esir edilmiştir.
    ···
   tümünü göster