1. 1.
    +97 -9
    Ama hiçbir zaman insanların istediği kişi olmayın. Bu entryi ne tutsun diye nede şuku için giriyorum. Belkide bazılarımıza bu ciddi konuşmayı kimse yapmadı. Ya da siz tam açıcakken karşınızdaki nargile boy konuyu bir şekilde kendi kaşar sevgilisine çevirdi.

    Öncelikle şunu unutmayın. "ZORUNDA DEĞiLSiNiZ."
    Evet demek zorunda değilsiniz. Çok klişe olacak belki ama her zaman kendi doğrularınız ve kendi yanlışlarınız olsun. Ne demek bu ? Bir karar vereceğiniz zaman başkalarının söyledikleriyle, araya girmeleriyle karar vermeyin. Sizi yönlendiren kişilerin kararı dünyanın en doğru kararıda olsa bu sizi her zaman mutsuz yapacak. Çünkü önemli olan orada doğru kararı değil kendi kararınızı vermek.

    insanların aklına girmiş, beyninizi yerle bir eden bazı kalıplardan kurtulmalısınız, kurtulmalıyız. Örneğin; "ÜNiVERSiTE"

    Nedir bu Üniversite ? Okumayan aç mı kalıyor ? Ya da okuyan en yüksek rütbelerde en yüksek maaşlarımı alıyor. Sizce böyle olsa 4 yıllık bir üniversiteye girmek bu kadar kolay olur muydu ?

    Her yıl 10-15 bin lira aileniz basacak parayı özel bir üniversiteye 4 yıl örneğin Bilgisayar Mühendisliği okuyup elinizde diplomanızla Google'ın kapısından geçip 10 bin lira maaş mı alacaksınız ? Bu dediğim şuan komik geliyor olabilir ama, insanlar ve özellikle aileler buna inanıyor. Çocuğuna o kadar para bayıldıktan sonra 4 yılı okuttuktan sonra çok iyi bir maaşla çok iyi bir mevkide çalışacağını sanıyorlar. Hatta oğlunun-kızının müdür masasına gidip çay-kahve içmeyi bile hayal ediyorlardır.

    Apple'ın kurucusu olan Steve Jobs'ı bilen bilir. Kendisinin hayatını araştırmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu abimizin çok önemli bir sözü var; "Üniversite Önemlidir. Ancak Üniversite Gerekli Değildir." Ne demek bu ? Evet Türkiye şartlarında elinizde kesinlikle bir Diploma olmalı. Ama bu demek değildir ki Google diplomanızı görüp sizi ofisine oturtacak. Bu hayatta sahip olunacak ve sahip olunması en zor şey BiLGi. Üniversitenin verdiği bilgi sizi Bill Gates yapmayacak. Üniversite okuduktan bir yıl sonra Facebook'u kurup zibilyon dolarlar kazanmayacaksınız.

    Burada istediğim kadar edebiyat yapıp sizi sıkabilirdim ama işin özü; Her zaman sevdiğiniz şeyleri yapın, sevdiğiniz işi yapın, sevdiğiniz şeylere sahip olun. Aileniz avukat ol diyince avukat olursanız. Hiçbir zaman mutlu olamayacağınızı bilin. işin en kötü tarafıda şu ki bazıları bu dayatmaların farkında bile değil.

    Hayatta idolüm olan Steve Jobs'ın şu sözlerinide sizinle paylaşmak istiyorum;

    "Hokey topunu gidebileceği en uzak noktaya zütürün."
    "Diğerlerinden bir şeyler öğrenin"
    "Erken başlayın"
    "Dünyayı gezin. Etrafınızda iyi insanlar olsun"
    "Büyüklük bekleyin. Yapmadan önce numara yapın"
    "Paraya değer vermeyin. insanlara değer verin."
    "Risk alın. Kişisel markanızı yaratın" (bugün bile boğazlı kazak gördüğümüzde apple'ın elma logosu gibi Steve Jobs aklımıza gelir)
    "Doğru ortağı bulun"
    "Büyük bir amacınız olsun"
    "Başarısız olsanızda ilerlemeye devam edin. Zorluklara karşı nasıl mücadele edeceğinizi öğrenin."
    "BiR GÜN ÖLECEĞiNiZi AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN"

    Ve en önemlisi;
    "EVRENE BiR ÇENTiK ATIN."

    -Steve Jobs
    ···
   tümünü göster