/i/Soru Cevap

Bilmemek değil başlık açmamak ayıptır.
  1. 51.
    0
    Dur bakayım ya işler heyecanlı bir hal aldı.

    O zaman sorum şudur, amatör astronomlar bile 10-20 bin TL lik teleskoplarla bazı gezegenleri gözlemleyebiliyorlar artık biliyorsun. Bunların arasında Satürn de var. Halkalarının, düz ve buzul taşlardan oluşan katmanlardan meydana geldiğini biliyoruz.

    Bu bilgiler ışığında, halkaları gerçekten düz olduğu için düz görüyorsak gezegeni neden aynı şekilde yani düz bir şekilde göremiyoruz?

    Senin mantığına göre Satürn dahil evrendeki her şey düz. Yuvarlak değil. O zaman eksen dönüşü diye bir konu yok mu diyorsun? (Mevsimlerin oluşumunu hiçe sayarak.)

    Zira eğer düz ve ekseni olsaydı Satürn gezegenini belli zamanlarda halkalarıyla aynı hizada gözlemleyebilirdik. Fakat böyle bir durum hiç oluşmadı günümüzde.

    Bu konuya bir açıklama getirebilir misin?
    ···
    1. 1.
      -1
      Teleskopların içine su katılarak daha fazla gezegen olduğunu gösteriyor ki buda yanlış birşey. Kürecilere göre şuan güneşten başka aydınlatan pek fazla gezegen yoksa bu diğer gezegenleri görmek imkansızdır çünkü onlara ışık değmesi lazım ki görelim. Peki bu gezegenler nasıl görülüyor lazer ışığıyla mı.

      Lazer ışığını bir yerden vurursan sana kare olarak görünmez yuvarlak olarak görünür. Istersen dene.

      Herşey dünya üzerinde dönüş yapar. Örnek mars neden dünya yörüngesine giriyor. Yada satürn dünyanın yakınından geçiyor. Biz neden onun yanından geçemiyoruz. En güzel örnek bu değilmi. Satürn ve mars yörüngesini mi kaybediyor

      Şimdi güneş ve ay dünya üzerinde olan iki gezegen. Bu 2 gezegenden hariç bir çok gezegende dünyanın diğer bölümlerinde dolaşıyor. Bazıları güneşten uzak bazıları yakın. Bizde güneş ışıgindan yararlanarak diğer yıldızları görebiliyoruz
      ···
    2. 2.
      +1
      Tamam ama sorumun cevabı bu değil ki.

      Işık kaynağı sonsuz bir düzlemde hareket eder ve yok olmaz. Milyon ışık yılı gider ve bir cisme (mesela satürn) çarpar ve gözde görülmeyi sağlar. Kare ya da farklı bir cismin uzaktan yuvarlak görünmesi doğru fakat biz satürn gezegenini bir ışık yansıması olarak görmüyoruz ki. Bariz bir şekilde halkaları ve kendini ufak bazı detaylarıyla görebiliyoruz. Bahsettiğin gibi olsaydı halkalarını göremezdik.

      Güneşten daha yoğun ve yakın bir ışık kaynağı olmadığı için diğer gezegenler görünmüyor evet ama dünyanın dönüşüne göre ayarlanırsa güneşi arkamıza alarak diğer gök cisimlerini de görebiliriz.

      Bir de düz dünya teoreminde kafamı kurcalayan en bariz konu, “neden dünya sabit ve diğer her şey bizim üzerimizde dönüyor?” sorusudur.
      ···
   tümünü göster