/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +34 -1
    sevgili alfa beyiniz, tanzim projesini eleştirenlerin satıcının para kazanmasından dolayı eleştirdiğini düşünmüyorum. bir üründe satış fiyatına devlet müdehale ederse o üründe talep fazlası oluşmaya başlar. talep fazlası da kuyruklara sebep olur, kuyruklar da karaborsaya kapı açar. insanlar 2 km kuyrukta beklemek ve "ürün yok" cevabıyla karşılaşmak yerine 50 kuruş fazla vermeyi yeğler. böyle curcunalı bir ortama da kimse yatırım yapmaz. üreteceğim ürüne göklerden gelen bir kararla tavan fiyat gelecekse ben niye o ülkede yatırım yapıp istihdam sağlayayım?

    bu uygulama bir şekilde gaz alıyor. piyasa sisteminde üretimi artıracak eylemler yapılmazsa karaborsa palazlanır. tavan fiyat da zütümüze kaçar.
    ···
    1. 1.
      +6
      çok doğru söylemişsin. ayrıca tavan fiyatları daha görmedik, görücez. şimdi sırada tavuk krizi var, doların artması yem fiyatlarını da vurmuştu yansıması yeni oluyor. birkaç haftaya o da çıkar gündeme.
      ···
    2. 2.
      +3 -5
      Az olduğu için kuyruk var. O araçlar daha bu işin ilkleri. Karaborsa falan hikaye.

      Bir de üreten adamın bu işten hiçbir zararı yok zaten. Yine aynı fiyata verecek yine aynı fiyata verecek. Öyle bir demişsin ki sanki çiftçi 5 3 liradan satıyordu bu olay çıkınca 1 liradan satmak zorunda kalıyor. Bu projenin amacı hiçbir vasfı olmayan aracı fırsatçı binlerin önünü kesmek için yapıldı. Ben kendi akrabamdan biliyorum. Emektar üreticisinden toptan ucuza aldığı kirazı 200 km taşıyıp 2 2.5 katına satıyordu adam. Bu adamın emeği ne? Yok yani sadece taşıyacak aracı var o kadar.
      ···
      1. 1.
        0
        Argüman sunmayıp aptal aptal eksiliyor dıbına koduklarım
        ···
    3. 3.
      +8
      oğlum sen geri zekalı mısın? aracıların çok para kazanmasıyla konunun ne alakası var? ticaret yapan herkesi engellemeye çalışacaksan, yarın kim yatırım yapacak? bir işletmenin en temel amacı olan kar elde etmenin yollarını kaparsan, adam niye artan maliyetlere ve güvensiz ortama rağmen işine devam etsin?

      70'lerde fiyat kontrol komitesi kurulmuş ve akabinde o büyüklerimizin girdiği şeker-yağ kuyrukları oluşmuş. nemli zütünle karaborsa falan hikaye dediğinde bu gerçekleşmeyecek mi zannediyorsun? şu anda dünyada işleyen ve kabul görmüş sistem piyasa sistemi. bu sisteme dahil olmayanlar da bu sisteme girmeye çabalayanlar. sadece bulunduğumuz zaman dilimini düşünerek ilerlersek anca körebe oynarız. karanlıkta koşan elbette düşer demiş değerli mafya büyüğü dündar kılıç.
      ···
      1. 1.
        -2
        Ticaret ayrı fırsatçılık ayrıdır benim iş yaptığım bir kaç depo vardı adamlar bir dönem ful patates doldurmuşlardı depoya mesele üreticiyi ve yatırmcıyı engellemek değil devletin tanzim mağazalarında bir taban fiyat oluşturmak istemesi fiyatlarda arz ve talebe göre belirlenir bana göre senin rahatsız olduğun şey başka
        ···
      2. 2.
        +1
        ticaret de aynıdır fırsatçılık da aynıdır boş boş konuşmayın yaa bir ürünün ticareti niye yapılır insanlar ona talep ettiği için ihtiyaç duyduğu için ortaya bir arz fırsatı çıkar
        ···
      3. diğerleri 0
    4. 4.
      0
      50 kuruşa aldığı şeyi 5 tl ye satıp 10 kat kar edenler nolacak peki ? Bu nasıl ticaret aq
      ···
      1. 1.
        +1
        Kim satıyor la. Hepsi yalan. Dış mihrak kalmadı gözü kendi memleketimizin addıbına çevirdiniz.
        ···
    5. 5.
      0
      neden boyle duzgun bir yorum var amk. ama dogru tabii.
      ···
      1. 1.
        0
        Küfür edin amk nereye düştüm
        ···
    6. diğerleri 3
   tümünü göster