/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 176.
    +2
    SORUN: Beyin Pırtları

    ÇÖZÜM: Beyin pırtları ya da duraksamaları özgüvenin düşmanlarıdır.

    Bir beyin pırtının ne olduğunu bilmiyorsanız bile okumaya devam etmeden önce şu egzersizi deneyin: Bir arkadaşınızla konuşurken sesinizi kaydedin. ister evden çıkarken yanınıza bir kayıt cihazı alın, isterseniz bir dahaki telefon görüşmenizde konuşmanın sonunu kaydedin.

    Kaydı tekrar çalın ve ilk birkaç cümleyi bir kâğıda yazın. Söylediğiniz her kelimeyi yazdığınızdan emin olun. Hiçbir şey atlamayın.

    Şimdi yazdıklarınıza bakın. Aralarda ııh veya eee sesleri görüyor musunuz? Peki ya "yani", "ondan sonra" veya "şey "? Bunlar duraksamalar ya da beyin pırtları olarak bilinirler.

    Bu anlamsız sesleri kullanmayı öğrenmemizin pek çok sebebi vardır: yer tutucular olarak ne söyleyeceğimizi düşünürken kimsenin dikkatini ve ilgisini kaybetmediğimizden emin olmak için ve bir sonar sistemi olarak karşımızdaki insanın söylediklerimizi anladığından ya da bizimle hemfikir olduğundan emin olmak için.

    Ama bu duraksamaların diğer insanlara hangi mesajı verdiklerini biliyor musunuz? Özgüvensizlik.

    Bir an durmakla kimsenin ilgisinin kaybetmezsiniz. Her zaman son derece mantıklı konuşuyormuşsunuz gibi davranın - öyle olmadığını düşünseniz bile. Gerçek şu ki iletişim kurma biçiminiz söylediklerinizden daha güçlü bir izlenim bırakır.

    Şimdi kaydettiğiniz konuşmanın on dakikasını dinleyin.
    Ağzınızdan çıkan her beyin pırtını yazın, sonra bunları yüksek sesle okuyun (tabii sayfa boş değilse ve boşsa kesinlikle haber spikeri olmalısınız). Bu sözler aklınıza kazınana kadar tekrarlayın ki gelecek konuşmalarda onların bilincinde olabilesiniz. Şu andan itibaren konuşurken yavaşlayın ve her kelimeyi bilinçli bir şekilde seçin.

    Duraksamaları önlemenin -ve diğer kötü alışkanlıklardan kurtulmanın- sırrı kendi kendini düzeltebilmektir. Diğer bir deyişle, konuşurken kendinizi dinleyin. Eğer bir beyin pırtı fark ederseniz durun, kendinizi düzeltin ve cümleyi duraksama olmadan tekrarlayın. Aynı zamanda duraksama seslerinizin bir listesini, bu küçük güvensizlik işaretlerini tespit etmek için konuşmanızı gözlemlemeyi anımsatması için yanınızda taşımak faydalı olabilir.
    ···
   tümünü göster