/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 176.
    +2
    SORUN: Monoton Ses

    ÇÖZÜM: Konuştuğunuzda kulağa yaşlı bir coğrafya öğretmeni gibi geliyorsanız, bir hikâye anlattığınız zaman arkadaşlarınızın gözlerini kapatıyorsa monoton bir sesiniz olabilir.

    Aşağıya bir çocuk masalından bir alıntı metin bırakıyorum. Bu metni kayıt cihazınıza yüksek sesle okuyun:

    "Bir gün eşeğin biri dereye su içmeye gitmiş. Derenin berrak suyundan kana kana içerken, aniden gelen bir sesle irkilmiş, tehlikeyi fark etmiş. Çünkü aç bir kurt ona doğru geliyormuş.

    Kısa mesafede kurdun elinden kaçamayacağını anlayan eşek, acıyla bağırıp topallamaya başlamış. Kurt yanına gelmiş;

    -“Hayırdır? Daha seni ısırmadım bile, neden böyle acıyla bağırıyorsun?”

    Eşek;

    -“Sormayın efendim, buraya gelmeden yolda arkadaki ayağıma diken battı da, ayağımı basınca çok ağrıyor. Siz şimdi beni yiyeceksiniz zaten. iyisi mi, siz beni yemeden şu lanet dikeni çıkarın, hem ağzınızı acıtmasın.” demiş."


    Şimdi kaydı dinleyin. Mümkünse daha objektif bir görüş olmak için bu kaydı bir arkadaşınız veya akrabanız ile birlikte dinleyin.

    Dinamik, dinleyici anlattığınız dünyanın içine çeken bir anlatım sesiniz mi var? Yoksa daha monoton dinleyicileri uyuşturan bir sesiniz mi?

    Eğer sizinki ikinci tipse televizyonu açın. Sevdiğiniz türden dinamik bir sese sahip bir erkek sunucu, komedyen ya da yayıncı bulun. Onu dinleyin. Sesini çekici kılan her detaya ve nüansa dikkat edin. Anlattığı konuya nasıl hâkim olduğunu, sesinin nasıl enerji, sıcaklık ve netlikle çınladığını fark edin.

    Sonra onun söylediği sözleri, tam da onun kelimelerini, ses tonunu ve tarzını kullanarak tekrarlamayı deneyin.

    Televizyonda izlediğiniz o kişinin etkileyici niteliklerinden birkaçını yansıtabildiğinizi hissettiğiniz zaman tekrar masala dönün. Masalı bir daha, bu kez az önce öğrendiğiniz teknikleri kullanarak okuyun ve sesinizi kaydedin. Okurken sesinizin

    hacmini,
    vurgularını,
    hızını,
    dokusunu,
    ritmini ve

    seviyesini değiştirerek denemeler yapın. Farklı sözcükler vurgulayın; olmaması gereken yerlerde duraksayın; sözcükleri kısa veya uzun tutun; farklı ses ve aksanlarda konuşmaya çalışın.
    Masalı defalarca okuyun ve kısıtlamalarınızı aşmanıza yardımcı olacaksa saçmalamaktan korkmayın.

    Bitirdiğiniz zaman paragrafı bir kez daha okuyun. Bu kez masalı, çocuklar için hazırlanan bir kasete okuduğunuzu hayal edin. Bu yeni versiyonu ilk versiyonla karşılaştırın ve içinizde gizlenen müthiş masalcıyı keşfedin.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster