1. 1476.
    0
    Din analizi:

    Barış dini ne yazık ki tahrip olmuş ve kelimelerin anlamları yozlaştırılmış halde insanlara sunulmuş durumda. Din aslında tertemiz ve tanrının dosdoğru olan dini, onu kirleten ise insanlar.

    Tanrı, gönderdiği din ile bir insanın hayatı yaşaması için gerekli olan anayasayı hazırlamıştır. Önemli olan da bütün konulara açıklık getirmiştir. Fakat insanoğlu meseleleri anlamaktan öte kendi çıkarları doğrultusunda yozlaştırmaktan öteye geçememiştir. Bu sebeple saf gerçekliğe ulaşmak meşakkatli bir yoldur. Herkes hakikati anladığı şekilde eğip bükmüştür. Salat ve namaz meselesi, akrabalık meselesi, kıble, hac gibi ritüelleştirilen ibadetlerin aslında çok daha derin ve çok daha fazla çaba isteyen önemli meseleler olduğu görülmüştür. Salat gibi dinin direği olan bir meselenin namaz olarak sadece ezberlenen birkaç surenin yatıp kalkarak söylendiği bir ritüele indirgenmesi akıl almaz bir rezalettir.

    Fakat tanrının sözlerini anlamak için de bir çok şart gereklidir, yani bu herkese nasip olacak bir olay değildir. insanın daha öncesinde gerekli soruları sormuş olması ve doğru yolda ilerleyecek ivmeyi kendisine kazandırmış olması gereklidir. Kalbinin mühürlenmemiş ve hakikati anlamaya açık olması şartı vardır. Tanrı hayat yoluyla insanlara hakikatin bir kısmını öğretmiştir. Tcma gibi kut sahibi bir insanın kuran’ı gördüğünde direkt olarak teslim olmasında da bu yatar. Tanrının bahsettiğini çok iyi anlayabilecek konuma gelmiştir çünkü.

    Arapçamız olmadığı için bir çok konuda tam yetkinliğe sahip olamıyoruz metin ile ilgili. Sadece ilmine güvendiğimiz insanların yorumlarına bakıyoruz ve karşılaştırıyoruz. Bunun dışında öğreti de Kuran’ı anlamadaki en büyük yardımcımız. Eğer bir çeviri hayata dair hakikatle ters düşüyorsa şüphe çanlarımız çalmaya başlıyor. Öğretinin en harika yönü tanrıyı anlamamızda bize dokunan yardımı olabilir. Öğreti sayesinde tanrıyı akıl yoluyla bilip anlama lütfuna sahip olduk. Tanrı, hayatla çelişen bir mesele sunamaz ; dolayısıyla böyle bir çelişkide anlarız ki çeviriyle ilgili bir hata vardır. Hakikate ulaşmak için de ayetlerin karşılaştırmaları, kelimelerin kökenlerine inme doğrultusuyla asıl gerçekliğe kavuşma şansımız ancak var olabilir.

    Tanrının gönderdiği kitaptan sorumluyuz ve hesaba çekileceğiz. Tanrı, kurtuluşu ve bunun yolunu insana bir kitap dahilinde sunmuştur. Yaptığımız bütün davranışlar kuran pusulasında olmak zorunda. Öğreneceğimiz her yeni şey, kazanacağımız her olgu da kuran’ı daha iyi anlamada kullanılacak bir araçtan ötesi değil. Yani öğreti hayatı daha iyi anlamak adına kullandığımız bir savaşçı kodu, hayatı daha iyi anlamak ise kuran’ı daha iyi anlamamızı sağlayan bir olgu. Kuran’ı daha iyi anlayıp özümseyen insanlar ancak O’na en iyi hizmeti yapmaya, kurtuluşu hak etmeye layık olabilirler. Kuran’ı aksatma gibi bir lüksümüz ise asla ama asla yok, bu taviz verilmeyecek kırmızı çizgilerin en başıdır.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster