/i/Tespit

  1. 1.
    +9
    - almanya'nın türkiye'den krom ithal etmesi, bunun mühimmat için çok önemli olması.

    - almanya'nın türkiye'yi işgal etmesi için iyi bir nedeninin olmaması (hitler her ne kadar despot ve saldırgan olsa da işgal öncesi böyle bir kıstası önemsiyordu).

    - hitler'in ideolojik sebeplerden ötürü bir an önce sscb'ye saldırmak istemesi. hitler'e bakü petrolleri lazımdı ve bunun için barbarossa operasyonu öncesi hitler'in önünde iki seçenek vardı: ya türkiye üzerinden bakü'ye ulaşmak (erwin rommel bunu öneriyordu) ya da sscb, yani bakü'nün sahibi üzerinden bakü'ye ulaşmak. hitler bir an önce barbarossa harekatının başlamasını istiyordu. doğal olarak türkiye işi yattı ve hitler 22 haziran 1941 gecesi 4 milyon askerle tarihin en büyük askeri harekatı olan barbarossa harekatını ("barbarossa" kızıl sakal demektir. kutsal roma germen imparatorluğu yani erstes reich'ın kurucusu birinci friedrich'in lakabıdır) başlattı.

    ilber ortaylı'ya göre ismet inönü gece uyurken kurmayları derhal köşke gelir ve inönü'ye yatağında almanya'nın sscb'ye saldırdığını bildirirler. inönü sevinçten yataktan kalkıp dal daşşak oynar çünkü türkiye'nin artık savaşın dışında kalması çok daha kolay olacaktır.
    ···
   tümünü göster