/i/Ben

Discord Sunucumuz Açıldı!
discord.gg/incisozluk
  1. 26.
    +3
    Kırım ve moskova knezliği ortak düşmanlara sahip müttefiklerdi. Fakat çok güçsüzlerdi. ikinci Mehmet kırımı aldığında güclü bir müttefik bulmuşlardı ve yıkılacakları konusundaki üzüntüleri yok olmuştu. Arkasına osmanlı gibi güçlü bir devleti alan, altın ordadan dağılan kırım hanlığı ve moskova knezliği çalışmalarına canla başla başladı. Altın orda bir müddet sonra tamamen yıkıldı ve rusya knezliği o toprakları ele geçirdi. Lakin, kırım o devletin yerini almak istiyordu ve buna izin veremezdi... kırım hanları rusyayı mahvetti, moskovaya kadar gidip çardan haraç kesti. Onların müttefiklikleri bozulmuştu fakat rusların başka müttefikleri vardı. Kazaklar, çerkesler, nogaylar... hepsi birlikte saldırmaya başlayınca kırım pek dayanamadı. Osmanlıdan yardım aldı. Osmanlı hepsini yenecek güçteydi güçte olmasına, ama kırım hanları defalarca kez ihanet etti. Ruslara osmanlının planlarını mektupla atmalarından tut, kanuniyi, yavuzu, 2. Selimi savaştan vazgeçirmeye kadar. Bunu kendileri için yaptılar, hanlıklarının osmanlıya bağlı bir eyalet haline gelmesinden korktukları için. Lakin askeri ve yönetim zekaları öyle kusurluydu ve tecrübeleri öyle ekgibti ki olacakları göremediler. O, devletlerini bile bilmediğimiz çerkesler, nogaylar, kazaklar mahvetti kırımlıları. Ruslar da o zaman güçlendi. Rusya tamamen silinebilecekken osmanlıyla karşı karşıya gelebildi böylece. Lakin şöyle bir durum var, osmanlı hiçbir zaman rusyadan güçsüz olmadı. Bu arada baltacı don volga ve bir nehir arasında kanal açacaktı. Osmanlıya zararlı olacak tek düşman safevilerdi. Fakat daha doğusunda, Türkistan müttefiki idi Osmanlının. Ve safeviler osmanlıya saldırıya kalksalardı iki ateş arasında kalırlardı. Ama o hain denebilecek, aptal denebilecek düzeye sahip kırım hanları sözde gelecekleri için osmanlının bu kanal projesine engel oldular. Bu kanal açılsa ruslar karadenizi asla göremezdi emin olun. Ve, kırım tatarlarının geleceklerini günümüzde görüyorsunuz... Osmanlı o dönem kuzeyde ilerleseydi muhtemelen rusya gibi belayla karşı karşıya kalmazdı ilerde, ve daha uzun zaman yaşardı. Eh kaderimizde, çerkeslere bile yenilmek varmış demek ki. Onları da temizledi ruslar bir güzel, onlara ihtiyacı kalmadığında. Çerkes kabileleri önce rusyaya karşı savaşmak için anlaştılar, sonra birbirlerini vurdular rusyayla anlaşıp. Sonra kafkasya sürgünüyle ruslar hepsini öldürdü yahut yolladı. Ruslar sivas kadar yerin insanıyken şimdi dünyanın her yerindeler. Şansları yaver gitti, ve iyi müttefik kullandılar, ve osmanlının asıl düşmanları kendi içindeydi. Anladın mı? Rusya asla osmanlıdan güçlü olmadı. 1. Dünya savaşında bile. 17 ve 18. Yylarda bile.
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      +5
      Sivas hükümdarı Kadı Burhaneddin'in yıldırım bayezidden tut karamanlılara, memlüklerden emir timur'un beylerine kadar savaşıp yendiğini biliyor muydun? Osmanlı ancak yavuz zamanında karşısına aldı memlükü. Ancak fatih zamanında mı ne bitirdi karamanı. Fatihe kadar haraç ödedi timur devletine. Kadı Burhaneddin çok cesurdu ve anadolunun en güçlü devletine sahipti. Yıldırım Bayezidin ordusunu yenince, osmanlıyı ta Eskişehire kadar yağmalamıştı. Anadoluda Timur'a biat eden ne kadar beylik varsa hepsiyle hesap görmüş, birçok kalelerini fethetmişti. Eğer onun da şansı osmanlı kadar yaver gitseydi, ve sıradan bir Türkmen askerinin eline geçip... öldürülmeseydi... çok daha büyük bir Türk imparatorluğu kurulabilirdi. Sivas kadar yerin hükümdarı, avrupanın bir kısmına ve anadolunun sivastan çok daha büyük kısmına sahip osmanlının ordusunu yeniyor.
      ···
    2. 2.
      +1
      bastım şukuyu, değerli bilgilerin var farkettim
      ···
      1. 1.
        0
        Yukardaki elemanların bilgileri var ama yalan yanlış. Katerina olayı iftira. Baltacıyı çekemeyenler, yerini doldurmak isteyenler bunu yaymış. Prutu başarı görüyordu osmanlı. Ama yayanlar, bunun başarısızlık olduğu söylentisiyle padişahın gözünü kör etti. Ayrıca üstte biri de demiş ki osmanlı ordusu çok modern idi şöyle böyle. Bildiğim kadarıyla gazi osmanın topları 2. Mahmuddan kalma idi. Orduda büyük komutanlar var olmasına. Ama ordu sürekli siyasetin içinde, siyasi çekişme içinde. Bir zayıflık ve üstünlük söz konusu değil.
        ···
   tümünü göster