1. 2376.
    -1
    Beyler, "salat ve namaz" konusunu halleden, çözen var mı? Belki bu konu\'da yardımınız dokunur.

    Araştırmalarım ve Arapça bilgim ile kuran'da namazın olduğu sonucuna ulaştım. Ve namaz, birden çok anlama gelen salâtın bir parçasıdır.

    Şuan sadece vakitler konusunda delillere/bilgilere ihtiyacım var. 3 vakit mi, 5 vakit mi tam bilmiyorum.

    Ayrıca ne geleneksel islam, ne de kuran'da rekat sayıları geçmiyor. Hatta sünniler bile dogmalar/çevreye göre kılıyor. Çünkü hadisler de dahi rekat sayıları ile ilgili bilgi yoktur.

    Yalnız Nisa 101 ayeti: "Yeryüzünde adım attığınızda (yolculuğa ya da savaşa çıktığınızda), kafirlerin size bir kötülük yapmalarından korkarsanız, namazı kısaltmanızda sizin için bir sakınca yoktur. Şüphesiz kafirler, sizin apaçık düşmanlarınızdır." Diye bir ayet var.

    Bunu bazı kimseler şöyle yorumluyor; "namaz minimum 2 rekattır çünkü şartlara göre namazı kısaltabiliriz yazıyor" demekteler.

    Ama kısaltmaktan kasıt, namaz\'da okunan sureleri/duaları kısaltmak anlamı da çıkabilir.

    Beyler, bu konu'da yardımcı olabilecek bilgilerinizi/düşüncelerinizi yazarsanız çok memnun olurum.

    Selamet ile.

    Not: dini konular büyük sorumluluk ister. Dediklerim sadece beni bağlar ve insan olmanın gereği doğru olmayabilir. Bu sebeple kendi çıkarımınızı/doğrunuzu kendiniz yapın. Allaha yalan isnad etmekten, Allaha sığınırım.
    ···
    1. 1.
      0
      Kuranda namazın olduğu sonucuna nasıl ulaştın? Delilin nedir? Ayrıca nisâ 101 ayetinin genel çevirisi klagib namaz olarak bilinen ve anlamı açıklanmayan bir kelimedir. bilinen ritüel namaz olarak çevrilen salat ile eşdeğer tutulmuş. Oysaki iletişimini, yardımlaşmanızı, istişarenizi kısa tutun diye çevrilince bağlam oturmuş oluyor.
      ···
    2. 2.
      -1
      Htnin getirdiği deliller tamamen ritüel değilde manevi destekleşmeyi ittifakı vs\\\'yi destekliyor bunca şeye rağmen nasıl salât ritüel olan namazdır diyorsun e namazın vakitleri diye söylenen şeylerinde aslında sabahtan akşama kadar gün batımından doğumuna kadar salât et minvalde ayetler var kendin bakarsın eğer bunları işte başı ve sonu diyor iki vakti burdan alırım diyorsan arapçan olabilir belki ama bunu anlamak için arapçaya gerek yok uzun periyotlardan bahsediyor vakitlerden değil en basiti namazım bir ritüel olmadığı ritüel olsa bile sırf belirli vakitlerde ritüel olarak yapılan birşey olmadığı net anlaşılabiliyor
      Edit:imla
      ···
    3. 3.
      0
      @dazlaque
      Delilim kur'an -Sadece kısaca değineceğim. Çünkü araştırmam bitmedi-. Salatın "destekleşme, yardımlaşma, toplanma vb." anlamları olduğu gibi "namaz" anlamı da var. Ve ayetler yoluyla vakitli bir ibadet olduğu anlaşılıyor.

      Ayrıca nisa 101e verdiğin anlam, sadece nisa101 açısından bakarsan; doğru, bağlam oturmuş gibi gözüküyor.
      Ama ayetin devamı olan nisa102 de sırayla ayakta durmak ve secdeye varmaktan bahsediyor. Nisa103te ise "salatı ikame ettikten sonra ayakta, oturarak ve yanlarınız üzerine tesbih edin" denmekte. Yani nisa 101-102-103 ayetlerinde salat, fiil olan kıyam ve rüku olarak namazdan bahsedilmekte -kıyamın, sisteme karşı dik durmak tanımı patlıyor-. Ve bağlam tam oturmakta.
      ···
    4. 4.
      0
      @mitchyig
      Ht'nin salat ile ilgili dediklerinin çoğunda doğru, buna karşı değilim.
      Salatın, toplanma, söylev, nutuk, yardımlaşma, eğitim vb. Anlamları var. Bunun yanında namaz anlamı da var.
      Bir çok ayette apaçık anlatılıyor. Ve ibrahim peygamberden beri geldiği biliniyor. Ve kuran'da da "salatın'ın öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındığı" tarzında ifade var. Ki bunun namaz olduğunu da tevrattan doğrulayabiliyoruz.

      "Htnin getirdiği deliller tamamen ritüel değilde manevi destekleşmeyi ittifakı vs\\\'yi destekliyor bunca şeye rağmen nasıl salât ritüel olan namazdır diyorsun "
      Knk öncelikle ben keyfimden demiyorum. Veyahut namaz olsa fena mı olur ıkıntısında da değilim. Bunu açıklamam bile saçma.

      Kuran'da "onlar her sözü dinler ve sözün en güzeline uyarlar" tarzında ayet var. Yani ht'nin getirdiği deliller önemli ama burada unuttuğun bir kısım var.
      Ht bir insan ve düşünceleri mutlak doğru veya mutlak ekgibsiz olamaz. Bunu bizzat tcma ve ht söylüyor. Ve ht çoğu yerde salatın tam açıklığa kavuşmadığını belirtiyor. Belki bir umut bizim onu aydınlatmamızı bekliyor ilk yazılarında.

      Kısaca ht yanlış demiyorum. Htnin salatla ilgili dediklerinin %90ı doğru. Salat hem toplanma/söylev/destekleşme/yardımlaşma vb. dir. Ama daha kuvvetli deliller, bunların yanında namazın olduğunu da gösteriyor.

      Ki inşallah tümüyle bir sonuca vardığımda, böyle ayak üstü açıklama yapmayacağım.
      ···
      1. 1.
        -1
        "Ht bir insan ve düşünceleri mutlak doğru veya mutlak ekgibsiz olamaz. Bunu bizzat tcma ve ht söylüyor. "
        Aklın varsa birinin söylediği şeyin ne kadar doğru ve hakikat olduğunu bilirsin sırf bak ht böyle diyor diye bahsetmiyorum ki oda henüz tam bir sonuca varmamıştı varmak için çabalıyordu ben htye uyacam ht hocaefemdiden iyimi bileceksin demiyorum mutlak doğrudur taktiksel hatada yapmazlar demiyorum, bunu bana hatırlatma anlam veremedim sadece yazıya sunduğu veriler ayetlerin hepsinde salât 'söylev nutuk yardım vs.' olduğunu gösteriyordu e bende takip ettim ve anlamaya çalıştım ama o yazarken anlamayıp "ha öylemiymiş tamam o zaman" kıvamında olmadım olursamda beynimin olmamasıyla en büyük stratejik hatayı yapmış olurum.

        Salatın bizden öncekilere farz kılınması normal birşey çünkü din bu ademin dünyaya geldiğimizden beri var ne olmuş kılınmamış sonradan emredilmiş olsa ne fark edecekti, şu ana kadar kurandan bildiklerime bakarsam hiçbir ritüel yok varsa da doğal olarak gelişir mesela dua ederken oturup biraz eğilmek gibi bilmiyorum, Allah'ı anmakta öyle.
        ···
      2. 2.
        +1
        Aynen krdş.
        ···
      3. diğerleri 0
    5. diğerleri 2
   tümünü göster