/i/Sağlık

sağlık ile alakalı her şeyin sorulup paylaşılacağı yer
  1. 1.
    +5
    Buyurun korunma yolları değerli sözlük ahalisi.

    Edit:

    Arkadaşlar sanırım UNICEF tarafından böyle bir bildiri yayınlanmamış, fakat tüm dünyada elden ele dolaşan viral bir kağıt olduğundan bizim vatandaşlarımız da Türkçe'ye çevirmiş (hemşireden geldi bana bu) olduğu gibi araştırmadan. Böyle yapılmasının sebebi içinde bir çok doğru bilgi olması, fakat doğru bilgi olması yanlışların olmadığı anldıbına gelmiyor.

    Yanlışlar:

    - Virüs 400-500 mikrohücre değil yaklaşık 100 nanometre büyüklüğünde. Yani bu söylenenden tam 5000 kat daha küçük. WHO açıklamasına göre belirtileri göstermeyen insanların maske takmasına ihtiyaç yok.

    - Virüsün dışarıda bir süre sonra öldüğü biliniyor. Fakat sürenin kaç saat olduğu henüz bilinmiyor. 12 saat demek doğru olmaz. Ayrıca yüzeyin metal olmasının bir ilgisi yok. Fakat kuru yüzeylerde virüsler fazla yaşayamaz, bu bildiğimiz bir şey.

    - Yukarıda belirttiğim gibi, dışarıda kaç saat yaşayabildiği tam kesin değil.

    WHO açıklamasına göre : "Eğer bir yüzeyin enfekte olduğunu düşünüyorsanız, virüsü öldürmek ve kendini ve başkalarını korumak adına basit bir dezenfektan ile temizleyin. Ellerinizi alkol bazlı bir şeyle veya sabun ve su ile yıkayın."

    - Virüsün ellerde 10 dakika yaşadığı kanıtlanmış bir şey değil.

    - Virüsün 26-27 derece sıcaklıkta öldüğü kanıtlanmamıştır. Ancak zarflı bir virüs olduğundan yüksek sıcaklıklarda kolaylıkla çözülür. Fakat bu yüksek sıcaklık tam ne kadar henüz bilinmiyor.

    - Dondurmanın, sıcak içeceklerin herhangi bir alakası yok.

    Bir pulmonolojist olan Prof. Cajetan Onyedum'un açıklamasına göre: "Sıcak içecekler veya güneşe maruz kalmanın coronaviruse karşı bir koruması yoktur. Bu yanlış bir bilgidir, bunun gibi bir yanlış bilgi de Ebola salgınında tuzlu su ile duş almaktı. Benim size önerim bu bilgiyi görmezden gelin. Gördüğüme göre bilimsel bir dayanağı yok, ayrıca dondurmanın coronavirus ile herhangi bir alakası yoktur."

    - Motunrayo Joel'e göre tuzlu su ile gargara yapmak gibi olaylar coronavirus ile ilgilendirilmemeli. Bu zaten doğru bir sağlık bilgisi olduğundan tabii ki coronavirus e karşı da etkili olacaktır.

    Doğrular:

    - Evet virüs airborne olmadığından havadan bulaşmıyor. Fakat havada "damlacıklarda" asılı kalabiliyor kapşırık öksürük gibi olaylar esnasında.

    - Zarflı bir virüs olduğundan dışarıda çok yaşayamıyor, dolayısıyla dezenfektanlar çok etkili.
    ···
   tümünü göster