1. 2876.
    +2
    suçu başkalarına atmak her zaman kolaydır. etrafımızdaki kişiler boş beleş anlayışı düşük eyvallah ama unutmamak lazım tcma gibi bir örnek var. kimse bizden kardeşliği kurmamızı beklemiyor orası ayrı bir mevzu ama potansiyelimiz ve anlayışımız ölçüsünde çabalamakla mükellefiz. yani şunu demek istiyorum etrafımız leşti okey ama kim çevresi mükemmel bir halde başladı ki sınava? şu anki durumumun kötülüğünden ben çevreyi en fazla dolaylı yoldan sorumlu tutabilirim asıl büyük hatalar bende. tanrı hepimizin önüne imtihanlar çıkarıyor ve ben kolaya kaçmışım/ kaçıyorum. bunları imtihan anında farketmek zor oluyor insan için ama sonradan eğer yüzleşirsen bazı küçük sınavlardan nasıl da çaktığını görebiliyorsun. tıpkı biz onu iki tepeye kılavuzladık ama zor olanı tercih etmedi ayetindeki gibi (beled 10).
    bunun yanı sıra bazen de ne yaparsan yap çıkamadığın bazı sorunların olabiliyor. genetik olarak bazı kötü şeylere aşırı yatkınlığın olabiliyor misalen. bu tarz imtihanların olabiliyor ve bu kötüye meyillerini düzeltmen gerekiyor, belki hep kısır döngü içerisinde onunla cebelleşiyorsun yapmak ve yapmamak arasında, belki defalarca kaybediyorsun. yine tevbe edip allaha dayanmak zorundayız başka kimimiz var. bu arada genetik olarak kötü bir şeye meyilinin olması onu yapmanı meşrulaştırmaz yanlış anlaşılma olmasın. insan yine kendini zorlamak zorunda. yani aga benim de alkole meyilim var kullanıyom ne yabam bizim de imtihan bu gibi bir durum söz konusu değil. savaşmak zorunda. zayıflığını kabullenmek nefsine yenik düşmek değildir. zayıflığını kabullenir ve üzerine çıkmaya çalışırısın.

    sadece dediklerin aklımda bazı şeyleri canlandırdı onları dile getirmek istedim.
    ···
    1. 1.
      -1
      bir şeye açıklık getireyim kimsenin yaşam şekli gibimde falan değil. ben alkolü kendim için zararlı/ yasak olarak gördüğüm için oradan bir örnek verdim. gollumun oradan üstüne alınıp \'\'başkalarının yaşam şeklini eleştriyürsüüz\'\' gibi bir çıkışta bulunması doğal tabi ama yanıltmasın. herkes kendi hayatını istediği gibi yaşayabilir bu umrumda değil ben tekrardan söylüyorum kendim için zararlı gördüğüm şey üzerinden sadece bir metafor verdim aynı metafor benim için kumar/ bahis/ yalancılık/oburluk cart curt da olabilirdi. bu yine kumar oynayan bir adamın yaşam şeklini eleştirdiğimi göstermez.

      bilge bir adamdan alıntı : Şimdi bak güzel kardeşim, bir adam şarap içer mi? içer. Hatta isterse o şarabın şişesini zütüne de sokar. Banane. Kendi meselesidir.
      ···
   tümünü göster