1. 3076.
    0
    bilemiyorum ikinci paragrafrta biraz dogma ıkındırıyorsun gibi geldi. Tanrıya güvenmek teslim olmak falan insana bi nebze huzur verebilir. aklıyla bulduysa doğru bir şey yaptığı için kafası biraz daha rahat olabilir güç bulabilir ama doğru veya mantıklı bir şeyi yapmanın mutluluk getirme zorunluluğu diye bir şey yok. Tanrıya inanman gerektiği için inanırsın çünkü bilirsin bir zorunluluktur. Misal örnek veriyim 2 -3 tane, çok kötü bir adamı öldürmek zorunda kalırsın bu yapınca mutlu olucağın anldıbına gelmez. Hatta kuruntulanıp iyice kendinde travma da oluşturabilirsin yaptığın doğrudur halbuki. Ya da tanrının varlığını aklınla çözmüşsündür ama sana verilen imtihanlardan dolayı belini bir türlü doğrultamassın depresif bir hayat geçirirsin. mutluluk öyle çok da peşinden koşulması gereken bir şey değil çünkü kalıcı değil. Kalıcı mutluluk demişsin cenneti kastederek galiba ama cennette kazanacağın şeyi dünyevi duygularla nasıl özleştirebilirsin bilmiyorum sonuçta bir üst boyuta geçiyorsun yani. hatam varsa düzeltin.
    ···
    1. 1.
      +1
      @esrefbabakar

      Kalıcı mutluluktan kastım cennet değildi. O farklı konu, yani elbette cennet enbüyük mutluluktur ve ebedi kalınacak yerdir -tevbe89-.

      Benim kasdettiğim, anlayıştan doğan dünyevi mutluluk veya huzur diyebiliriz. Sonuçta bir haksızlığa, zulme vb. uğradığımızda, elbetteki insan olmamızdan ötürü sıkıntı duyarız.
      Ama bizi gören, bilen tek Tanrı olmasından ve hakkımızın ahirette zerresine kadar teslim olmasından, suçlunun cezasını çekecek olmasından ötürü; asla haksızlığa/adaletsizliğe uğramayacağımızın farkında olduğumuz için otomatik bir mutluluk/huzur kaynağı oluşuyor.

      -Betalar'da bunu kendilerini kandırmak ve rahatlatmak için çok yaparlar. "Bize Allah yeter, Allah var gam yok" diyerek kendilerini kandırırlar çoğu zaman.-
      Ama akıl olmadığı için zân ile kendilerini kandırırlar.

      Önemli olan akıl ile tanrının herşeyi kontrol ettiğinin bilincinde olmak. Bu sayede bize Allah yeter.

      Yani Tanrı'nın şah damarımızdan daha yakın olması bilinci ile ve büyük hesaplaşma'da, yaptığımız ve yapmadıklarımızın hepsinin kusursuz ifşa olacağından ötürü doğan bir huzur var. Bu yüzden ölüm, kimileri için huzur ve motive kaynağı olurken; kimileri içinse huzursuzluk kaynağıdır.
      ···
   tümünü göster