/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +11 -2
    1- Batı Trakya ve 12 adalar alınamazdı. Lozan aslında bizim 1.dünya savaşından çıkış antlaşmamızdır. Ve batı Trakya ile adalar 1.dünya savaşından önce elden zaten çıkmıştı. Vatanın bir kısmını zar zor toplayıp barış imzalamıştık, üstüne bir de toprak mı alacaktık? Musul, kerkük\\\'e gidilmezdi. Ne yazık ki isyankar ve ingiliz gücü karşısında mümkün değildi. Batum konusuna gelirsek de sovyetler ile anlaşmamız için çok önemliydi. Sovyetler itilaf devletlerinin savaşı bitirmesindeki en büyük etkendir. Sovyetler olmasaydı bugünkü sınırlara bile sahip olamazdık. O kadar söylüyorum. Yani Batumu vermek çok mantıklı bir karardır. Ben senin gibi kaynaksız konuşmayacağım. Batı Trakyanın kaybedelişi için balkan savaşlarına, adaların kaybı için italyanın adaları yunanlara teslim tarihine bakabilirsin. Şeyh Said isyanını zaten biliyorsun. Türkiye sovyet ilişkilerine de vikipedi üzerinden bakabilirsin.

    2- Türk Milleti hakkında, “Bu Millet Fatih’lerin arkasından giderek serserilik etmiş” demiştir. Fakat sen sözleri kırparak şerefsizlik yapıyorsun. Al işte bu sözün öncesi ve sonrası:
    Arkadaşlar, kılıç ile fetih yapanlar, sabanla fetih yapanlara yenilmeye ve sonuçta yerlerini bırakmaya mecburdurlar. Nitekim Osmanlı saltanatı da böyle olmuştur. Bulgarlar, Sırplar, Macarlar, Romenler sabanlarına yapışmışlar, varlıklarını korumuşlar, kuvvetlenmişler; bizim milletimiz de böyle fatihlerin arkasında serserilik etmiş ve kendi ana yurdunda çalışmamış olmasından dolayı bir gün onlara yenilmiştir. Bu bir gerçektir ki, tarihin her devrinde ve dünyanın her yerinde böyle gerçekleşmiştir.

    Yani burada diyorki Osmanlı Anadoluyu gibine takmamış, balkan sevdasına Türk milletini geri plana atmıştır. Haklı mı haksız mı? Bu tartışılır. Al bu da kaynak:
    https://www.atam.gov.tr/a ... resini-acis-soylevi-izmir

    3- “Namusu olanlar kazanamazlar, fakir kalmaya mahkumdurlar” sözü bence gayet haklı bir söz.

    4- Türk Milleti’nin temsil edildiği Cumhurbaşkanlığı makamında kadın soyup dans ettirme olayı doğrudur, yanlış bir harekettir. Hatta ismet Paşa Atatürk\\\'ün daveti üzerine dans etmeyi reddetmiştir. Kaynak Fahrettin Altay’ın Anılarıdır.

    5- Türkiye vatandaşı kadınları soyup Iran Şahı’na takdim etme olayı da doğrudur. Atatürk\\\'ün yaptığı bir yanlıştır. Yine Fahrettin Altay’ın Anılarına bakıp olayı ayrıntılı öğrenebilirsiniz.

    6- Sefalet içindeki Hint Müslümanlarının tek umudu olan “Hilafet Makamı” için gönderdikleri paralarla “faiz işleten bir banka kurması hiç gibimde değil, iyi yapmış.

    7- Başörtüsünü çıkartma meselesi de doğrudur. Atatürk\\\'ün dine karşı olduğu aşikardır. Diyecek sözüm yok.

    8- şapka kanunu meselesi de yaptığı yanlışlardan biridir. Diyecek sözüm yok.

    9- Azerbaycan’lı kardeşlerini Ruslara vermeseydi de tek arkasında duran devleti kaybedip, ülkeyi komünist işgaline mi sürükleseydi? Biz buna siyaset diyoruz.

    10-Kendi emriyle kurdurttuğu Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Serbest Cumhuriyet Fırkasını kapatma sebebi isyanlardır. Uzatmaya gerek yok.

    11- klagib Türk müziğini yasaklattığı da doğrudur. Kendisi aşırı batı hayranı birisi.

    12-Kazım Karabekir\\\'i istiklal mahkemesine çıkarmıştır. Karabekir paşa dindar biri olduğu ve Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasında olduğu için, fırka da isyancı dolu olduğu için yargılanmıştır. Suçsuz olduğu anlaşılıp serbest bırakılmıştır.

    13-ismini Kamal ismiyle değiştirdiği doğrudur, fakat bu ilah anldıbına falan gelmez. Ben de Arap ismimi değiştirmeyi ve Türkçe yapmayı düşünüyorum.

    14-Anayasa değiştirilebilir, onun bir yolu var.

    15- Rizenin bombalanması olayına diyecek bir lafım yok. Halkın dinini bu derece engellemesi cidden saçmalıktır. Atatürk burada çok büyük bir hata yapmıştır. Bu noktada Atatürk\\\'e hayran olmadığımı ve sevgi duymadığımı belirteyim. Kendisi aşırı batı yanlısı birisi ve kendi getirdiği ilkelere aykırı hareket ediyor. Yaptığı çok yanlış var. Zaten fikirsel olarak kendisine katılmam. Fakat bazı noktaları çarpıtıyorsunuz, onu yapmazsanız bu davanızda haklılık payınız olur Müslümanlar olarak. Müslüman değilim onu da söyleyeyim.
    ···
   tümünü göster