/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 26.
    +1 -1
    Bilumum radikal ideoloji taraftarlarının ortasınıflaşması, kimlik özeline inmedikçe ezilenlerin tarihsel süreci hakkında bir fikir sunamaması, küçük burjuva doğruculuğuna saplanıp kalması hakkında ne düşünüyorsun?
    • **
    Aydınlar, varoluşun çıplak yeniden-üretimi karşısında hâlâ düşünmeye yeltenmekle, ayrıcalıklı bir grup olarak davranırlar; ama işi orada bırakmakla da bu ayrıcalığın boşluğunu ilan etmiş olurlar. Özel varoluş, insana yaraşır bir varoluşa benzemeye çalışmakla ona ihanet eder, çünkü benzeyişi genel gerçekleşme imkânından yoksun bırakıyordur ve üstelik bu gerçekleşmenin kendisi de bağımsız düşünceye her zamankinden daha çok muhtaçtır. Kurtulmak imkânsızdır bu çelişkiden. Tek sorumlu davranış biçimi şu olabilir: Kendi bireysel varoluşumuzu bir ideolojiye dönüştürmekten kaçınmak ve özel yaşamımızı da en alçakgönüllü, en iddiasız ve en gürültüsüz biçimde sürdürmek — ama artık iyi yetişmiş olmanın bir gereği olarak değil, bu cehennemde hâlâ soluyabilecek havayı bulabiliyor olmanın utancından ötürü.
    • **
    Adorno'nun bu sözleri hakkında ne düşünüyorsun?

    Ve Stirner hakkında ne düşünüyorsun?
    ···
    1. 1.
      0
      "Bilumum radikal ideoloji taraftarlarının ortasınıflaşması, kimlik özeline inmedikçe ezilenlerin tarihsel süreci hakkında bir fikir sunamaması, küçük burjuva doğruculuğuna saplanıp kalması hakkında ne düşünüyorsun?"

      birincisi anarşist komünist yönetimlerde olmaz çünkü sınıflar çoktan ortadan kalkmış olur ayrıca anarşizm demek kuralsızlık demek değildir kurallar olacak ve bu radikalleri toplum yargılayacak.

      ikincisine gerek yok.

      üçüncüsü de palavra.

      adorno da çok kötümser bir insan ama söylediklerine katılıyorum burada adorno'nun söylediği" işi orada bırakma" lafı önemli.

      işi orada bırakmazsan ayrıcalık boş olmaz.

      stirner'i bilmiyorum o yüzden açıklarsan sevinirim.
      ···
    2. 2.
      -1
      Stirneri bilmiyorsun ve anarşist misin kyrie kardeşim sen taşşak mı geçiyorsun bu arada stirnere deginmeye bile gerek yok kendisi ve fikirleri çöpten ibarettir stirnerin felsefesi anarşizm ile örtüşmez. anarşizm: yasa olgusuna karşıda olsa en geç toplumsallaştığında yasa koyucu bir sisteme gerek duyacağını öngörür ama stirner şiddet adalet, eşitlik birliktelik hak hukuk gibi şeyler tanımaz. Saplantı der yani meşru düşünce ve duygusunu tanımaz. Zaten zamanında stirnerin anarşizmini kimse yorumlamamıştır sadece soğuk tavırla değinmiştirler. tabikide bireyci anarşistler dışında
      ···
      1. 1.
        0
        kapitalist olmak için adam smith mi okumak lazım üstün zekalı kardeşim benim.

        daha anarşizmin teorisine inmedim elimdeki kitaplar bitsin onlara da geçeceğim.

        benim görüşüme göre anarşizmde yasaları da halk koyar.

        stirner'i yine de okumak lazım.
        ···
   tümünü göster