/i/Tespit

  1. 1.
    +11 -2
    genç yaşta intihar etmiş italyan yazar cesare pavese\'in tespitleri:

    - bir kadın, bir erkeğin kendisini gece-gündüz düşünmesinden hoşlanmaz, çünkü kendisi her an o erkeği düşünmemektedir.

    - sana gelmek için bir başka adamı bırakıp kaçan kadın, bir başkası için de seni bırakıp kaçacaktır. seni büyülemek için ne yapıyorsa, senin yerine bir başkasını büyülemek için de yapacaktır.

    - kadinlar kendilerini gucsuz olana bir idol, guclu olana bir esya gibi sunarlar.

    - hicbir kadin para icin evlenmez; butun kadinlar bir milyonerle evlenmeden once, ona agib olacak kadar kurnazdirlar.

    - bir kadın eğer budalaysa, eninde sonunda bir insan yıkıntısı ile karşılaşır ve onu kurtarmaya çalışır. kimi zaman da başarır bu işi. ama bir kadın, eğer budala değilse, eninde sonunda akıllı, sağlıklı bir adam bulup onu yıkıntıya çevirir. her zaman başarır bu işi.

    - sevdiğin kadın ,günlerinin ne kadar boş, dayanılmaz olduğunu sana söyleyebilir; şaşılacak olan, senin günlerinin nasıl geçtiğine hiç aldırmayışıdır.

    - sadece ona karşı duyduğu bağlılık ve içtenlikle bir kadını tutabileceğini sanan erkek budalanın tekidir.

    - her kadın, sevdiği uzaklardayken dertleşebileceği birlikte boş saatlerini doldurabileceği bir erkek arkadaş arar; bu arkadaşın, uzaktaki adam için duyduğu sevgi üzerinde bir etkisi olmadığını söyler; erkek arkadaşı kadının uzaktakine olan sevgisiyle çatışabilecek bir şey istedi mi; kadın incinir; ama bu arkadaş daha çok acı çekmemek için sözlerini, bakışlarını denetlemeye, daha dikkatli davranmaya kalkıştı mı, kadın-herhangi bir kadın- adamın acı çekişini görebilmek için hemen onun üzerindeki çekiciliğini arttırır.

    - bir kadinin birkac delikanlinin yanindayken neden dusunceli, utangac ve ozur diler bir durumda oldugunu anlamak icin, kendini aralarindan birini secmen icin bekleyen bes alti huurnun arasindayken neler hissettigini dusun.

    - bir kadın aldatmıyorsa, işine gelmediği için yapmıyordur bunu.

    - başkalarıyla olan bir kadın ya ciddidir ya da onlarla alay ediyordur. ciddiyse, birlikte olduğu erkeğin kadınıdır. buna kimse bir şey diyemez. ciddi değilse, o zaman şırfıntının biridir, buna da kimse bir şey diyemez.

    - zeka gösterileriyle bir kadını elde edebileceğini sanmak kadar budalaca bir şey yoktur. bu konularda zeka güzellikle yarışamaz;çünkü güzelliğin cinsel heyecan uyandırmasına karşılık, zeka böyle bir şey yapamaz. insan bu tutumla, ancak zeka yetki, zenginlik ve ün elde etmenin bir aracı olarak göründüğü zaman bir kadını elde edebilir; çünkü bu durumda kadın sözü edilen olanaklardan yararlanacağını bilir. ama zeka kendi başına, kişisel hiçbir yanı olmayan büyük bir makina gibi, her kadını kayıtsız bırakır. unutmaman gereken bir gerçek.

    - bütün hayatını gece gündüz senin eline bırakmayı göze alamayan bir kadına nasıl güvenebilirsin?
    ···
   tümünü göster