/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    -4
    Evet.. Oyle bir gun gelmis ve Yahudi’ler muhafazid’e ihanet etmislerdir. Bunun cezasini ilelebet cekeceklerdir. Islam tarafindan ebediyen kinanmis ve mahkum edilmislerdir.

    Bu bagislanmasi olanaksiz ihanetin ayrintilarina girmeden once, kisaca, “Yahudi-Islam”, daha dogrusu, “Yahudi-muhafazid” iliskilerine kisaca bir goz atalim..

    Hatirlanacagi uzere Islam’in ilk yillarinda Kafirun suresi inmisti. Bu sure aslinda Islam’daki hosgoru ve toleransi simgeliyordu. muhafazid guclu Mekke’liler karsisinda taviz vermek zorunda kalmisti.

    O zamanlar Islam’in, yalniz pagan Arap’lara degil, diger dinlere karsi da oldukca ilimli bir bakis acisi vardi. muhafazid Hristiyanlik ve Yahudilige inananlari Islam’a girmeye zorlamadigi gibi, onlari davet de etmiyordu. Kitabi olanlarin dinlerini yasal ve Allah’in dini olarak kabul ediyordu. Butun dinlerin aslinin Islam oldugunun miti iste bu zamana kadar gider. Kur’ana gore Allah yeryuzunde mevcut her topluma kendinden mesaj gondermistir. Simdiye kadar gelen peygamber sayisi 124 bindir.. Kur’an Allah’in en son mesajlarini iceren bir kitaptir ve diger dinlerin yok olmasina ve dindarlarin Islam’a donmesine gerek yoktur.

    muhafazid bu ilk mesajlari ile Hristiyan ve Yahudilerin kalbini, pagan Araplarin ise daha cok dusmanligini, kazanmisti. Birgun Mekke’li putperestler muhafazid ve klanina karsi boykot ilan ettiler ve onlari ac birakarak, pagan asillarina donmeye, yada telef olmaya, zorladilar. Aslinda muhafazid’in kendi klani olan Hasimi’ler hedef alinmislardi. Onlar arasinda Musluman sayisi coktu. Bu arada muhafazid’in ilk esi Hatice vefat etti. Muhtemelen zayif bunyesi bu boykotun neden oldugu aclik ve sefalete dayanamamisti. muhafazid’in yasami da tehlikeye girmisti. Her an oldurulebilirdi.

    Iste tam bu sirada Mekke’nin kuzeyinde yer alan bir sehir olan Yatrib’in sakinleri (ki bu sehir ilerde Medine olacaktir) muhafazid’i ve Musluman’lari davet ettiler. muhafazid’in bu davete icabet etmekten baska secenegi yoktu. Yatrib’de Hristiyan ve Yahudi azinligin etkisi altinda kalan pagan Arap’larin kendi inanclari disindaki dinlere olan toleransinin daha fazla olmasi da, muhafazid icin cekici nedenlerden biriydi. 622 yilinin bir yaz gunu, 70 Musluman, aileleri ile birlikte Mekke'den Medine’ye hicret ettiler.

    Onceleri Musluman’larla Medine sakinleri arasindaki iliskiler barisci ve dostca idi. Yahudiligi iyice ogrenen ve onlarla arkadaslik kuran muhafazid, bazi Yahudi geleneklerini Islam’a adapte etmeye baslamisti. Yahudilik ne de olsa eski ve yerlesmis bir din degil miydi?
    muhafazid Yahudilerin kefaret gununde Musluman’larin oruc tutmasini ongordu. Namaz o zamana kadar gunde iki kere kiliniyordu. muhafazid bunu uce cikardi. Cunku Yahudiler gunde uc kere dua ediyorlardi. Malum oldugu uzere ilerde namaz gunde bes kereye cikarilacakti. O zamanlar yalniz uc ile sinirlanmisti. Musluman’larin Yahudi kadinlarla evlenmelerine izin cikti ve Yahudi diyeti onaylandi. Daha da ilginci Musluman’larin Yahudi ve Hristiyan’lar gibi, Kudus’e donerek dua etmeleri yani namaz kilmalari icin Allah'dan emir geldi.

    Medine Yahudileri muhafazid’e bir sans tanimislardi. muhafazid kendi dinlerine karsi olumlu davrandigindan, O’nu bir tur mukafatlandiriyorlardi.

    Fakat bir gun aniden Yahudiler muhafazid’e ve Islam’a ihanet ettiler.. Ama neden? Karsilikli iliskilerin oldukca olumlu bir seyir izlemesine ragmen, Yahudi’ler muhafazid’e neden ihanet ettiler..
    Neden?

    Aslinda bu gercek pek iyi bilinmez ama, belki de Yahudi'lerin bu ihaneti Islam'in momentum kazanmasina ve hizla ilerlemesine yardim etmistir. Nedenine sonra deginirim. Once Yahudilerin muhafazid'e neden ihanet ettiklerine kisaca deginmek istiyorum...

    Yahudilerin kendilerine gore eski ve yerlesmis bir dinleri vardi. Onlara gore peygamberligin ve onlarla gelen mucizelerin zamani coktan gecmisti. Yahudiler Mesih'in gelmesini bekliyorlardi. Onun bir peygamber olduguna ne Yahudiler ne de Hristiyan'lar inaniyorlardi.

    Ayrica politik olarak da bazi onemli hususlara dikkat etmeleri ve uymalari gerekiyordu. Yahudi'ler eskiden savasan Araplarla ayni kaderi paylasarak, guc kazanmislardi. muhafazid aralarina katildiktan sonra, O'nun kabilesi olan Kureys'in Musluman ummetinin bir parcasi olmuslardi. Giderek guclenen Musluman'lar karsisinda acze dusmeye baslamislardi. Bunu anlayan Yahudi'ler muhafazid'e antagonistik davranislarda bulunmaya basladilar. Yahudiler onceleri camide Musluman'lara katilir ve onlarin anlattigi masallara guler, dinleri ile alay ederlerdi. Islam'i kucuk gordukleri belli oluyordu. Cunku Kur'an'daki hikayeler Bible'dakilerden cok degigib idi. Ayrica muhafazid'in peygamberligi ile alay ediyorlardi. Colde devesini kaybeden birini paygamber olabilecegine inanmiyorlardi..

    muhafazid Yahudiler tarafindan reddedildigini ogrendigi gun, hayatinin en buyuk dus kirikligina ugradi. Bu red, O'nun butun dinsel basarilarina bir son getiriyordu. O'nun icin bu korkunc ve rezil bir ihanetti. Durum muhakemesi yapti ve bazi onemli politik kararlar almasi gerektigini anladi. Bu kararlar ilerde Islam'i Yahudilik ve Hristiyan'ligin etkisinden kurtaracak ve onu ileri dogru katapult edecekti. Bu politik kararlar sayesinde Islam yeni ve spesifik bir kimlik kazandi..

    624 yilinin Ocak ayinda, bir gun, muhafazid Musluman'lara, Kudus'e degil, Kabe'ye donerek namaz kilmalarini emretti.. Kabe birden Kuzey'den Guney'e donmustu.. muhafazid ustun zekasini ve yaraticiligini bir kere daha gostermis ve yalniz Musluman Arap'larin degil, pagan Araplarin da gonlunu kazanmisti. Kabe butun Arap'lar icin son derece onemli bir yerdi.

    Kiblenin degismesi demek, Musluman'larin Ibrahim'in orijinal dinine donmesi demekti. Butun din Islam'di ve Kabe bu dinin dunyadaki merkezi idi.. Adem tarafindan insa edilmisti ama, bakimsizliga ugradigi ve harap oldugu icin, Hz. Ibrahim ve oglu Ismail tarafindan yeniden insa edilmisti..

    Kiblenin degismesi ile sonlanan Yahudi ihaneti, Islam'i ileri iten dramatik gelismelerin en onemlilerindendir. Birden kendini yalniz, caresiz, dost ve arkadassiz, kimsesiz bulan muhafazid'in yasama icgudusu denenmis ve onemli bir testden basari ile gecmistir. Islam bu ihanetten sonra hizla gelisecektir. Yahudilerin korktugu baslarina gelmistir...

    Yahudilerle arasi bozulan muhafazid'in kibleyi degistirmesinin ardindan Musluman'larin giderek guclenmesi ile sonlanan ilginc gelismeler olmustur. Bu gelismelerde de Yahudiler onemli bir katalist rolu oynamislar, aldiklari yanlis politik kararlarin cezasini fena sekilde odemislerdir. Yahudi ihaneti henuz bitmemistir.

    Medine'de ekilecek tarla miktari cok azdir. Bu tarlalardan alinan urunler sehir sakinlerinin karnini doyurmaya yetmemektedir. Mekke'den hicret eden Musluman'lar zaten ciftcilik degil, ticaretle gecinen insanlardir. Arabistan'da mal ve gelir dagilimi esit degildir. Zenginlerle fakirler arasindaki gelir dagilimi ancak eskiyalikla dengelenmektedir. Eskiyalik Arap'larin onemli bir gelir kaynagidir. Bazi kabileler aralarinda baris ve antlasma yaparak, diger kabilelere ait mallari yagma etmektedirler. Medine'ye gocen Musluman'lar antlasma yapmadiklari kabilelere ait kervanlari soyarak gecinmektedirler. Mekkeye yonelik kervanlari yagmalayan Musluman'larin eskiyalik donemi baslamistir. 624 Martinda Mekke'ye gitmekte olan buyuk bir Kureys kervani pusuya dusurulmus ve yaglamanmistir. Bunu bir turlu hazmedemeyen Kureysliler kervani korumak icin bir ordu gondermistir. Ancak bu ordu Bedir savasinda muhafazid'in daha kucuk ordusuna yenilmistir. Mekkelilerin geleneksek saldiri taktiklerine karsi muhafazid askerlerini cok iyi egitmis, ordunun basina bizzat gecmis, yeni bir taktik uygulamis ve onlari yenmistir.

    Bu zafer Medinedeki pagan Araplar ve Yahudi kabileleri tarafindan olumlu karsilanmamistir. Yukarda da degindigimiz gibi, Musluman'larin guclenmesi Medinelilerin isine gelmemektedir Ayrica Medineliler Mekke'nin basina gecen yeni lider Ebu Sufyan ile de antlasma yapmislardir. Ebu Sufyan Musluman'lara karsi iki amansiz saldirida bulunmustur. Amaci Musluman'lari toptan yok etmek, Islam atesini sondurmektir. 625 yilinda Mekke ordulari Musluman'lara Uhud savasinda buyuk kayiplar verdirmislerdir. Ancak kendilerini toparlamada gecikmeyen Musluman'lar Hendek savasi ile Mekke'lileri fena sekilde cezalandirmislardir. 10 bin Mekkeli askere karsi 3 bin Musluman savasmis ve onlari yenmistir. Medine etrafinda acilan hendek Mekke ordusundaki suvarileri etkisiz hale getirmistir. Bu savasla muhafazid'in gocebe Bedeviler arasindaki unu artmistir. Arap kabilelerinin bircogu muhafazid ile antlasma yaparak bir birlik olusturmuslardir. Boylece muhafazid diger kabilerle birlikte guclu bir federasyon kurmustur. Bu kabileler birbirlerinin kervanlarina saldirmamaya soz vermislerdir.

    Bu federasyonun kurbanlari arasinda uc Yahudi kabilesi vardir. Quaynukah, Nadir ve Qurayzah Yahudi kabileleri Mekke tarafini tutarak, muhafazid'e ihanet etmisler ve bunlardan Qurayzah kabilesinin butun erkekleri (700 erkek) oldurulmus ve kadin ve cocuklari esir pazarlarina surulmuslerdir. muhafazid bu kabileye hic acimamistir. Qurayzah kabilesinin yok edilmesinin nedeni Musluman'larin kendilerinin bir katliamdan zor bela kurtulmalaridir. Zamanin kabile anlayisi ihaneti asla bagislamamaktadir.
    ···
   tümünü göster