/i/Tespit

  1. 51.
    +9
    16-Ruslarda ve eski sovyet ülkelerinde herkesin üniversite mezunu olduğu söylenir ve bilinir. Kazın ayağı öylemi ukrayna, rusya dahil bir çok sovyet ülkesinde üniversite diplomaları parayla satılır.

    Ukraynada Kız arkadaşımın eski çalıştığı üniversiteye onla beraber annanesini ziyarete gittik.60 yaşında kadın bekçi olarak çalışıyor.O ara bir sürü hintli öğrenci gördük annanesiyle rusça konuşmayı denediler ama beceremeden gittiler. Kız arkadaşımda bana bunların tıp okuduğunu bazılarının son sınıf olduğunu söyledi ve ekledi bu kızlardan biri rusça annanesine bir şeyler söylemek istemiş becerememiş annanesine germansky konuşalım demiş. Annaneside anlamıyorum demiş yollamış. Kız arkadaşımda bana söylediği şu oldu germanski derken herhalde almanca demek istedi ama germanski rusça almanca demek değil.Bu hintliler tıp okuyor ve son sınıfa gelmişler daha rusça almanca ne demek onu bilmiyorlar.iyi de bu insanlar rusça , ukraynaca bilmeden derslerini nasıl verdiler ? Doktorluğun şakası var mı artık hindistana gidince kese biçe mesleği öğrenecekler. inanın kanım çekildi.

    Aynı kız arkadaşıma bende diploma alabilirmiyim diye sordum bu kaptanlıkla ilgili ehliyetimi bir şekilde ukrayna ehliyetine çevirme ihtimalim var mı diye Kız arkadaşımda bana onun üniversitesinde denizcilik olmadığını ama istersem sağlık , hukuk alanında diploma alabileceğimi söyledi. istersem parayı bastırıp diplomayı alabilirm ama bu riskli olur çünkü giriş çıkış pasaport sürelerinden anlaşılabilir.
    Kız arkadaşım bir yolun daha olduğunu ve daha garanti olduğunu söyledi. üniversiteye kayıt yaptırıp arada sınavlara geleceğimi sınavlardanda beni geçireceklerini 4 senenin sonundada diplomamı alabileceğimi söyledi.
    Bu ülkelerde bu diploma işi bu kadar kolay , denizcilikle ilgili diplomaların ve ehliyetlerin rusya ve ukraynada kendi vatandaşlarına ve eski sovyet vatandaşlarına satıldığı nasıl lise mezunu olduğu şüpheli adamların gemiye ilk kez süvari, çarkçıbaşı,2nci kaptan ,2nci çarkçı olarak çıktıklarıyla ilgili anılarımıda bir sonraki yazımda sizle paylaşıcağım.
    ···
   tümünü göster