/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +3 -3
    1500 sene önceki kuralları geçerli saymayacaksın o zaman. 1500 sene önce evleniyorsa ve artık insanlar aynı değilse neden kural aynı? Şimdiki küçük bir kız neden 1500 yıl öncesindeki kural yüzünden evleniyor? insan değiştiyse reform yap düzelt ama düzeltemezsin dogmatiksin. Nereden tutarsan tut elinde kalır bu din; akıl ve mantığı bir kenara koymadıkça.

    Edit:kural yerine hüküm desem daha doğru olur : Şer'i hüküm
    ···
    1. 1.
      0
      Dinin evlenme yaşıyla ilgili bir düzenlemesi yok.
      ···
    2. 2.
      0
      Namazın nasıl kılınacağını nereden öğreniyorsun? Peygamberden Kuran'da yok çünkü nasıl kılanacağı. Peygamber islam'da yol göstericidir: Hz. Aişe anlatıyor: “Ben altı -bir rivayette yedi- yaşında iken, Hz. Peygamber (a.s.m) benimle evlendi, dokuz yaşında da benimle birlikte oldu” Hadisi, Buharî, Müslim, Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir.(bk. Neylu’l-Evtar, 6/120). Hz. Aişe (r.a) annemiz. Dininizin üçte birini Aişe’den alırsınız.”(Mebsut, 5/493)
      islam alimlerinin kabul ettiği görüşe göre, erginlik çağının tespiti, kadınlar için âdet görmek, erkekler için de ihtilamdır. Kadın için âdetin başlangıcı dokuz yaş (erkekler için on iki yaş) civarıdır. Bu duruma girmiş kadın ve erkekler, ergin ve mükellef kabul edilir. Bu haller görülmediği takdirde, erginlik çağı on beş yaş olarak kabul edilir.(bk. Reddu’l-muhtar, 1/306-307; Cezerî, el-Fıkhu ala’l-mezahibi’l-arbaa, 1/123-127; Zuhaylî, a.g.e, 1/456).
      Şeriatta çok da güzel bir şekilde var evlilik ile düzenleme
      ···
    3. 3.
      -1
      Ki siz çoktan Kur'an'ı mealiyle 100 kere hatim edip tefsirini ve sahih hadisleri okuyup şeriatın ne olduğunu öğrenip kendi rızanız ve aklınızla islami seçmişsinizdir bundan eminim ama sanırım bunları gözden kaçırmışsınız
      ···
    4. 4.
      +1
      1500 yıl önce ki kural yuzunden evleniyor derken? kucuk kiz cocuklarinin zorla evlendirilmesini emreden bir ayet mi var farz mı yani bu?

      kucuk cocuk dedigin bireyler hur iradeleriyle sex yapsalar bunu normal karsilarsiniz ama evlenelim deseler hemen onlar daha cocuk. 2 hür insanin bir hayati paylasmasi neden butun toplumu ilgilendiriyor ben de bunu anlamiyorum aq

      evlenen evlenir kardesim yeter ki zorla evlendirilmesinler onun disinda derdi bizi mi aldi aq sanki bizi gibiyolar

      not:23 yasinda bekar :d
      ···
    5. 5.
      0
      Kuralı demenin yanlış olduğunu fark edip düzelttim zaten qumki. Ama var olan şeyleri görmezden gelmelerine ya da yumuşatmaya çalışmalarına sinir oluyorum. islam budur küçük kızların evlenmesine izin verir nokta.
      ···
      1. 1.
        +3
        Namazin kuranda hükmü var. Bahsettiginiz hadislerin esbabi vuruduna da iyi bakin aksi halde kaynaklarin söylemedigi seyi söyletmiş olursunuz. Dedigim seyi tekrarliyorum şu yaşta evlenin demiyor. Erken yaşta evlilik geçmişte olmuş, ben yasak demiyorum lakin ben bunun kültürel bir öğe oldugunu ifade ediyorum. islami kaynaklarin tümü -kuranda dahil- dini değil. Namazla bunu kiyaslaman keyfi olmus.
        ···
      2. 2.
        0
        Ben namazın Kuran'da hükmü yok demedim ; nasıl kılınacağı bilinmiyor peygamberin kıldığı şekle göre kılınıyor dedim. Yani peygamber yol gösterici. Peygamber evlenmiş mi evlenmiş. islam alimlerinin görüşleri var mı var islam dininde küçük kızla evlenebilirsin bu kadar. Geçmişte olmuş kültürel öğe diyemezsin islam "evrensel" bir din ya hani öyle eskidendi o şimdi yok olmaz. "islami kaynakların tümü Kuran da dahil dini değil" derken ne demek istedin anlamadım. islam'da dini olan ne o zaman?
        ···
      3. 3.
        0
        Beni biraz yanlis anlamissiniz. Siz bana dediniz ki namazin nasil kilinacagi kuranda yazmiyor, kaynaklarda geçiyor ve peygamberin uygulamalarindan bunu goruyoruz ve bu baglamda peygamberde evlenmiş benzetilebilir demişsiniz özetle. Ben de bu benzetmenin keyfi oldugunu soyledim. Gelelim argümanlarima. Benim dini anlayisimda şöyle bir şey var, ben kurandaki herşeyin dini olmadigini rahatlikla söyleyebilirim, birtakim ayetler peygamberin özel hayatindan, birtakim ayetler dönemin sartlarindan birebir paralel. Ben zaten tarihselciyim. Evrensel tanimina gelirsek ben evrensel kelimesine bile tereddütle yaklasiyorum, bir de şunu hemen belirteyim, kurandaki ve diger kaynaklardaki bazi hukumler tarihsel demek, bugun bize bir sey söylemiyor demek değil. Ben bu fikirlerimi en başta bazi muslumanlara açıklasam, yanlis anlarlar, konu buraya geldigi için biraz pozisyonumu açiklamak zorunda kaldim.. tarihselcilik faslini başka zaman başlikla belki açarim.
        ···
      4. 4.
        0
        Namaz örneği keyfiden ziyadeağır olmuş biraz ama demek istediğimi anlamışsın orada. Ben Kur'an'a peygamberin uygulamaları, hadisleri ve islam alimlerinin görüşlerine göre konusabilir ve argüman sunabilirim. Sizin "din anlayışı"nıza göre maalesef konuşamam. Esenlikler dilerim
        ···
      5. 5.
        0
        Benim dini anlayisima gore konuş demiyorum. Sadece benim anlayisim bu diyorum hadi iyi forumlar
        ···
      6. diğerleri 3
    6. 6.
      0
      Panpacım soruyu mu yanlış soruyorsun sabah kafasıyla her şeyi ben mi yanlış anladım bilemedim ama erginlik çağı ile evlilik çağı aynı şeyler değil bizim kültürümüzde 9 10 yaşında kızın evlendirilmesi gibi bir durum söz konusu mu? Yani islam öncesinde hayır peki islam sonrasında herkes 9 10 yaşına basan kızını evlendirmiş mi hayır o zaman neyi soruyorsun anlayamadım bizene 1500 sene öncesi arap kültüründen senin bu bahsettiğin bizimde etrafımızda gördüğümüz 9 10 yaşında kızlarla evelenen insanlar tamamen cahil veya sapkın bu cehaletlerini senin bahsettiğin gibi uç örneklerle "dini yaşamak" adı altında kapatmaya çalışıyorlar. Peygamber Efendimiz in herhangi bir hadiste kızlarınızı 10 yaşına basınca evlendirin gibi bir emri mi var? Hayır evrensellik konusuna gelince evrensel kelimesi din için seçilebilecek en salakça kelime sonuçta Avustralya da ki yam yam bir insanın müslüman olduktan sonraki yaşam tarzı ile ailesi müslüman olduğu için müslüman olan bir insanın hayatı bire bir aynı olamaz islam evrenseldir ama ne anlamda evrenseldir bütün dünyadaki insanlara yol gösterici olarak inmiştir (şu kavime bu kavime inmemiştir önceki dinler gibi) yani bütün dünya sorumludur. Şimdi soracaksın Peygamber Efendimiz neden 10 yaşında evlenmiş diye o konu hakkında Yaşar Nuri Öztürk'ün Hürriyet gazetesindekini yazısını okuyabilirsin sonuç itibariyle ben basit bir sözlük yazarıyım din âlimi değil ;)
      ···
      1. 1.
        +1
        Üstadım ben kültürle alakalı konuşmuyorum kültüre gireceksen zaten Türk kültüründeki kadınla arap kültürünü karşılaştırmam bile. Siz olayı o zamanki arap kültürü öyle ondan evlenmiş deyip geçiyorsunuz bu adam peygamber 1500 yıl önce ne ise şimdide odur kültür diyerek gecemezsin. Ben evlenmeli diye emrediyor demedim evlenmene izin veriyor mu veriyor yamyam kabilesinde de olsan islamdaydan islami kurallara göre ergenliğe giren kızla evlenebilirsin olay bu panpacım
        ···
    7. 7.
      0
      Şimdi daha net anladım panpa ben peygamberin 6 yaşında bir kız çocuğu ile nişanlandığına 3 sene sonrada evlendiğine inanmıyorum panpa... Erginlik çağı ve evlilik çağı farklı şeyler erginlik bireyin kendi sorumluluklarını yerine getirmesi beklenen yaşlar (namaz kılmak, harama bakmamak vs.) evlilik çağı ise bildiğin evlenme çağı. Yamyamlık örneğini evrensellik konusu için vermiştim.
      ···
    8. 8.
      0
      O benim beyanım değil Hz. Aişe'nin kendi beyanı. Ki Hz. Aişenin 18 yaşında evlendiğini söyler bazı Müslümanlar bu yanlıştır Hz. Aişe 18 yasinda peygamberle evlenemez peygamberin vefat ettiğinden dolayı. Araplarda bir problem değil küçük kızla evlenmek (en azından o zamanlar adamlar diri diri gömüyor AMK ) benim için sıkıntı şu ülkemizde şeriat kanunları hükmetse ergenliğe giren kızla evlenibilirsin din buna izin veriyor. Sen Arap kültürü diyorsun o zaman öyle olmuş diyorsun ama bu din: hükümleri değiştiremezsin. Özetle
      Soru: islamda küçük yaştaki kızla evlenebilir misin?
      Cevap: Evet. Hangi yılda kültürde olursan ol ergenliğe giren kızla evlenebilirsin.
      Ben de yamyamlığı evrensellik manasında kullandım panpam.
      ···
    9. 9.
      0
      Panpa boşuna sıkıntılanıyorsun o zaman :D ülkemize şeriat filan gelmeyecek. Kim getirecek şeriatı malum şahıs mı? Getiremez zaten getirse kendi çevresi hesap vermek zorunda kalır.
      ···
    10. diğerleri 7
   tümünü göster