/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +2 -1
    Malum olduğu üzere erkek çocuklarının sünnet edilmelerine hitan denir. Hitan, islam'ın şeairinden yani islamin alametlerindendir ki Müslüman ve gayrı müslim onunla ayrılır. Şöyle ki: sünnetsiz ölüler arasında sünnetli biri bulunursa cenazesi yıkanır, namazı kılınıp Müslüman kabristanına konulur.

    Hitanin sünnetin iki hükmü vardır; biri dünyaya, diğeri ahirete aittir. Dünyaya ait olan hükmü, temizliktir. Ahirete ait olan hükmü ise Allah katında sevap kazanmaktır.

    Allahın emriyle ilk defa sünnet olan kişi ibrahim (as)'dir. Sahih-i Buhari'de "ibrahim (as) 80 yaşında olduğu halde (Şam civarındaki) Kaddum köyünde sünnet oldu." buyurulmuştur.

    Hitanın müstehap olan vakti ise çocuğun 7. yaşından 12. yaşına kadardır. Daha evvel de yapılması caizdir. Peygamberimiz (Sav), torunlaru Hz hasan ile Hz hüseyini doğduklarının yedinci gününde sünnet ettirdiklerine binaen Sahihi Buhariyi şerh eden Ayni(rah), "yaralardaha süratlı iyileştiği için doğumun 7.gününde yapılan sünnet kolaylıktır." demiştir.

    Sünnet, herhangi bir günde yapılabilir. Erkek evladını sünnet ettirip yarası iyi oluncaya kadar tedavi etmek çocuğun babası üzerindeki haklarındandır.

    Müslüman olan bir kişinin, ihtiyarladığından dolayı tahammül edemeyeceği ehli vuküf (salahiyetli doktor) tarafından tespit edilirse, bu kişi sünnetten istisna edilebilir. Çünkü bir özrün bulunması halinde vacibin bile terki caizdir.

    18 Haziran 2021 Cuma - Fazilet Takvimi Yaprağı Arkası
    ···
   tümünü göster