/i/Soru Cevap

Bilmemek değil başlık açmamak ayıptır.
  1. 26.
    +12 -1
    Panpa Atatürkün kişisel inancını tam bilmiyorum ama tek bildiğim şey şu, bu ülkeye Atatürk her açıdan lazımdı. ilk olarak ülkenin işgalden kurtulmasında yüzü batıya dönük bir lider olarak ingilizlere bi şekilde cazip gelmesi önemliydi, yani dindar veya osmanlı ailesinden biri başta olsaydı, ingilizler bizi orta asyaya kadar sürmeden rahat etmezdi,

    Bir ikincisi Atatürk Türkiye'deki islam için de çok gerekliydi. Türkiyede islam 300 yıldır tembel bir uykudaydı, Atatürkün reformları aslında dolaylı olarak islama faydalı oldu, uykudan uyandırdı. Taklidi islam yerini tahkiki islama bıraktı. Mesela sahte şeyhlerin cirit attığı medrese ve tekkelerin kapatılması vs. Mesela Osmanlılar 500 senede istanbula 425 cami yapmışlar, cumhuriyet döneminde 3 binden fazla daha yapıldı.

    Buradaki dini adetleri şuna benzetebiliriz, çoğu dalı çürüyen bir ağaca, Atatürk'ü de bir budayıcı olarak düşün. Onun rolü çürümüş dalları budamaktı. Dıştan bakınca sana sevimli gelmese bile budanan ağacın yeni filizleri daha sağlıklı fışkırdı. Onun döneminde son 400 yılın en önemli alimleri yetişti.
    ···
    1. 1.
      +1 -1
      Hiçbir dinci bunları söylemiyor aga 😃
      ···
   tümünü göster